Cel mai important este însă că autorii proiectului fac trimitere la directive ale Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei, asta în timp ce europenii au invalidat încă acum doi ani controversata lege Big Brother privind stocarea datelor de trafic din zona telecomunicaţiilor, pe motiv că nu respectă drepturile la intimitate şi protecţia datelor cu caracter personal. Cu alte cuvinte, o lege invalidată anterior de UE este aprobată acum de autorităţile RM şi nu oarecum, dar cu trimitere la aceleaşi directive europene, care nu mai există, de fapt.

Mai exact, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a invalidat, la 8 aprilie 2014, controversata directivă 2006/24/CE, denumită şi directiva Big Brother, care impunea statele să colecteze date privind comunicaţiile electronice şi de telefonie ale cetăţenilor pentru o perioadă de cel puţin şase luni.

Directiva Big Brother obliga toţi furnizorii de servicii de comunicaţii (telefon fix sau mobil, internet, e-mail etc.) să stocheze timp de 6 luni şi să pună la dispoziţia serviciilor secrete toate informaţiile relative la identitatea celor care comunică, locaţiile din care comunică, durata şi intensitatea comunicaţiei. Motivul pentru care Curtea de Justiţie a UE a considerat că această directivă nu trebuia să existe este că aceasta încalcă grav principiul respectării vieţii private şi protecţia datelor cu caracter personal.

 

De menţionat că mai multe instituţii de presă, inclusiv Jurnal Trust Media, şi organizaţii din domeniu au semnat o declaraţie prin care se cere excluderea articolelor legislative care permit blocarea site-urilor, verificarea emailurilor, sms-urilor şi obligă operatorii să stocheze datele utilizatorilor. Aceste modificări legislative au scopul declarat de a combate pornografia, terorismul şi violenţa, însă comportă riscuri majore de a institui o cenzură a Internetului şi limitează drepturile cetăţenilor. Vedeţi aici declaraţia.