Incidentul a fost făcut public de către deputatul Vadim Pistrinciuc, care l-a întâmpinat pe oficialul estonian la Aeroport. Acesta notează că unul din obiectivele vizitei lui Kross explicat în scrisorile oficiale înaintate (inclusiv prin intermediul Ambasadei Estoniei) Preşedintelui Parlamentului, Ministerului Justiţiei, este documentarea situaţiei fostului premier Vlad Filat. În pofida acestui fapt, oficialul european nu a fost lăsat să treacă.

Pistrinciuc notează că deşi incidentul s-a consumat în jumătate de oră, inclusiv după revendicările oficialului, acesta este un fapt grav, ofensator, nediplomatic şi cu siguranţă deloc european, care va avea consecinţe. „Dacă s-a ajuns ca oficiali din UE să fie supuşi „procedurilor speciale”, pe care noi le cunoaştem bine, înseamnă că alunecăm în beznă, iar serviciile noastre speciale văd pericole în oficiali europeni.”

„Evident că dlui va face toate demersurile diplomatice de rigoare şi noi am înţeles aluziile... Important e altceva, oare de ce se teme guvernarea de un oficial european? Oare cât de europene sunt aceste aluzii şi tratamente şi cum se vor simţi ei, trataţi în vizitele (care încă urmează) în state europene?”, conchide Pistrinciuc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.