Anterior, premierul Pavel Filip a solicitat membrilor Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, adică miniştrilor, intensificarea ritmului de lucru şi pregătire temeinică pentru reuniunea Consiliului de Asociere. 

Luna trecută Guvernul au aprobat proiectul Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare. Documentul reprezintă o listă de acţiuni urgente care vor fi întreprinse de autorităţi pentru soluţionarea problemelor identificate în procesul de consultare cu partenerii europeni şi societatea civilă din Republica Moldova. Foaia de parcurs nu înlocuieşte strategiile şi politicile sectoriale aflate în procesul de implementare, ci stabileşte priorităţile pe termen scurt şi mediu, pe o perioadă de 30 de zile, în activitatea Guvernului şi Parlamentului, fiind luate în consideraţie concluziile Consiliului Uniunii Europene cu privire la Republica Moldova. Responsabilitatea pentru realizarea măsurilor incluse în document este pusă în sarcina atât a Guvernului, cât şi a Parlamentului şi structurilor independente.

Între timp, în procesul de implementare a reformelor, Parlamentul a adoptat în lectură finală Legea procuraturii, şi în prima lectură pachetul de legi privind integritatea, dar şi un pachet de legi cu referire la sistemul financiar-bancar.

Prima reuniune a Consiliului de Asociere a avut loc în martie 2015. Delegaţia Republicii Moldova a fost reprezentată, pe lângă premier, de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ministrul Economiei, vicepremierul pentru Reintegrare, ministrul Finanţelor şi ministrul Justiţiei.