„Săptămâna aceasta pregătesc o întâlnire pe zona euroatlantică. Vreau să-i întreb pe partenerii de dezvoltare ai RM cum a fost posibil acest horror, cum a fost posibil ca ţara să fie capturată de o singură persoană, care a pus mâna pe toate funcţiile statului. Deci ei nu fac afaceri, nu au prăvălii, ei pur şi simplu au capturat instituţiile statului şi fură lunar zeci de milioane. Banalitatea e că acest sistem fură în fiecare minut prin făină, pâine, energie electrică, gaze, facturi, pentru orice minut vorbit la telefon, prin tot”, a declarat Ion Sturza, în cadrul unei conferinţe privind situaţia din RM, desfăşurată la Bucureşti, la care au participat mai mulţi experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile din RM şi din România.

În special, Ion Sturza a criticat declaraţia secretarului de stat al SUA pentru Afaceri Europene, Victoria Nuland, care a exprimat sprijinul pentru Guvernul Filip, imediat după învestirea acestuia, în timp ce societatea fierbea din cauza modului în care a fost învestit guvernul, în regim de urgenţă şi aproape că pe ascuns.

„Atunci când Nuland şi-a ancorat portavionul pe Dâmboviţa şi, după consultări la Cotroceni, a aruncat bomba „stabilizării”, atunci le-a dat foarte mult tupeu celor de la Chişinău să continue acest jaf. Numai că americanii au aruncat bomba, iar stabilizarea trebuie s-o facă românii. Ca de obicei, americanii aruncă bomba, iar cineva trebuie să plătească reconstrucţia. Şi acum asta trebuie să facă România. Şi eu mă întreb: e capabilă România să facă acest lucru, are capacitatea intelectuală şi financiară?”, a menţionat Sturza.

Totodată, fostul premier s-a referit la speculaţiile legate de riscul creşterii influenţei Rusiei în RM, în situaţia în care actuala guvernare ar pleca. „Deci nouă ni se spune sincer: Da, voi sunteţi jefuiţi, prădaţi, umiliţi, da, RM este o gaură neagră, da, corupţia atinge cote maxime, totul e aşa, numai să nu vină ruşii. E dilemă existenţială - să nu vină ruşii! Care, de fapt, nu prea au nici resurse şi nici dorinţă să se implice în RM şi spun acest lucru ca insider”, susţine Ion Sturza.

Referitor la atitudinea Uniunii Europene, ex-premierul Sturza a menţionat că toată dragostea Bruxellesului faţă de Chişinău s-a transformat într-o contestare totală a RM.

„Toată povestea asta de succes a fost construită imaginar de funcţionari fie din servicii secrete, fie din diplomaţie, care au raportat într-o veselie despre succesele din RM şi au contribuit la construcţia acestui regim criminal de la Chişinău. Acum le e greu să dea înapoi, că e o problemă pentru imaginea personală, pentru carieră. Cel mai simplu au procedat diplomaţii europeni: ei pur şi simplu s-au retras. Din acea love-story de acum câţiva ani, pendulul s-a dus acum la polul opus, la o ură şi o contestare totală a RM”, afirmă Sturza.

„În interiorul UE există o gelozie, o contrapunere în ce priveşte ceea ce face România în direcţia RM. Să fiu sincer, şi Germania, şi unele ţări baltice, Polonia, Ungaria, sunt geloase pe ce face România pentru Republica Moldova, considerând că are o atitudine părtinitoare şi subiectivă. Eu mereu am negat cu vehemenţă acest lucru şi cred că e foarte importantă susţinerea României pentru Moldova”, a punctat Ion Sturza.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.