Declaraţiile aparţin raportorului Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, care se află într-o vizită oficială la Chişinău.

Europarlamentarul lituanian a accentuat că autorităţile Republicii Moldova trebuie să implementeze urgent măsuri de reglementare a sectorului bancar, reforme economice şi anticorupţie, dar şi să depolitizeze procesul numirilor în funcţie.

„Oamenii capătă încredere atunci când observă schimbări, când văd un viitor şi perspective. Moldova nu este în proprietatea partidelor politice. Ele sunt elemente importante într-un sistem democratic, inclusiv în Moldova, dar politicienii trebuie să dea darea de seamă celor care i-au votat şi regulile de joc nu pot fi schimbate pe parcurs. Ei trebuie să acţioneze pentru viitorul RM”, a declarat Petras Auštrevičius.

Oficialul european a venit şi cu un mesaj dur pentru noua coaliţie de guvernare.

„Aşteptăm rezultate foarte concrete din partea coaliţiei. Vom judeca după rezultate, nu după vorbe. Orice înalt oficial din Moldova care va veni la Bruxelles va primi întrebări foarte dure. Agenda de Asociere e un excelent plan de reformă pentru Moldova. Ucraina şi Georgia fac la fel şi uneori, în situaţii mult mai complicate. Îndemnul meu pentru Moldova e să nu pierdeţi timpul. Nu aşteptaţi, nu are rost. Schimbările sunt aduse de rezultate. UE este gata să fie un partener de nădejde, să ajute, să asiste. Dar aşteptăm performanţă, nu doar vorbe”, a conchis raportorul Parlamentului European pentru RM.

Europarlamentarul a fost întrebat şi despre influenţa oligarhilor în Moldova. „Ştiu că sunt oligarhi importanţi în Republica Moldova, la fel ca şi în alte ţări. Dar aveţi democraţie, care e mai puternică decât orice oligarhie”, a menţionat Petras Auštrevičius.

Oficialul european se va afla în ţara noastră până pe 11 februarie. Programul vizitei include întrevederi cu preşedintele Timofti, cu premierul Filip, cu vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici şi cu ministrul Afacerilor Externe. Raportorul Parlamentului European va avea întrevederi şi cu mai mulţi deputaţi.