„În plus, profesorul Dungaciu este un bun şi pertinent cunoscător al realităţilor basarabene, dar şi platforma IDIS Viitorul inspiră încredere. Cu atât mai mult am fost puţin mirat de abordarea naivă a iniţiativei. Naivitatea vine din ideea că investitorii privaţi din România şi nu numai, din considerente patriotice, vor investi în obligaţiunile autorităţilor moldoveneşti pentru a acoperi deficitul, vor cumpăra active puse cu generozitate la dispoziţie de aceleaşi autorităţi (CFM, Moldtelecom, reţele energetice, utilităţi, poştă etc.), vor investi în proiecte private. Mai mult, se consideră oportun de făcut un mixt al banilor privaţi şi cei promişi de Guvernul român, bani care trebuie să fie administraţi de cine ştie să o facă cel mai bine - Ministerul Finanţelor de la Bucureşti! Dacă e să fiu sincer, este foarte greu să înţelegi, comentezi acest amalgam şi compilaţie de idei, teze, cuvinte care nu prea au nimic cu istoricul Plan Marshall, dar nici cu logica economică”, a continuat Sturza.

În context, omul afaceri a notat şi câteva observaţii la planul propus: „Ideea nu se pliază în niciun fel pe Planul Marshall, plan care integral a fost finanţat de Guvernul SUA şi a susţinut nu numai reconstrucţia economică din blocul Vestic al Europei după război, dar şi producătorii şi transportatorii americani. Elementele cheie, de rând cu cele economice, au fost stabilizarea valutară şi democratizarea de tip american. În cazul Fondului Moldova se mizează preponderent pe bani privaţi administraţi de …stat! Vin să vă dezamăgesc. Apetitul investitorilor privaţi faţă de Moldova este egal astăzi cu zero. V-o spun din propria experienţă. Nu am putut să conving niciun manager de fond sa ia în consideraţie o investiţie în Moldova. Instabilitatea politică, corupţia generalizată, monopol la decizii de tip mafiot, lipsa de respect faţă de lege sunt doar câteva „argumente”. De ce ar face-o la îndemnul profesorului Dungaciu?! Este naiv să crezi că, având astăzi la Chişinău un guvern disperat, acest executiv este în egală măsură şi gata să cedeze active din considerente „patriotice” faţă de România. Şi totuşi, eu cred într-un Plan al României pentru Moldova! Dar unul „matur”, pe bune. Este nevoie să se aloce 5 miliarde de euro pe 5 ani pentru modernizarea şi compatibilizarea infrastructurii, armonizarea sistemului financiar, creşterea competitivităţii economiei, modernizarea statului, creşterea nivelului de trai. Par mulţi bani, în realitate - nu. Doar 0,8 % din PIB-ul anual, 2,5 % din Buget”, precizat Ion Sturza.

„În rest, trilul ţuruiecilor, cum am mai spus-o într-o postare anterioară, lupta de gherilă, balul expulzărilor şi serviciilor secrete, diplomaţia exclusivistă, declaraţii sorbitoare de energie, totul este degeaba. Mai mult, ne îndepărtează de dezideratul pe care ni-l dorim noi toţi”, a conchis Sturza.