Despre aceasta se spune într-o rezoluţie a Consiliului Afacerilor Externe, aprobată astăzi de miniştrii de Externe din statele UE.

Partenerii europeni se arată îngrijoraţi de lipsa de independenţă a instituţiilor de drept din Moldova şi solicită rezultate concrete în procesul de implementarea a reformelor. Trebuie declarate drept priorităţi depolitizarea instituţiilor de stat, lupta cu corupţia sistemică, reforma administraţiei publice, creşterea eficienţei instituţiilor de reglementare, transparenţa şi responsabilitatea în gestionarea finanţelor publice, se spune în rezoluţie.

În ceea ce priveşte reluarea finanţării Republicii Moldova, UE accentuează că sprijinul bugetar va ajunge la Chişinău imediat ce sunt îndeplinite condiţiile politice, financiare şi macro-economice, inclusiv cele ce ţin de respectarea principiilor de supraveghere şi transparenţă bugetară. Totodată, Consiliul mai solicită Guvernului să stabilească o foaie de parcurs detaliată în vederea unui program FMI, astfel încât să se angajeze rapid la stabilirea unui program cuprinzător de stabilizare şi de reforme structurale.

Totodată, Consiliul European îndeamnă autorităţile de la Chişinău să îmbunătăţească legislaţia pentru a limita concentrarea proprietăţii mass-media şi pentru a asigura pluralismul.

Redăm mai jos textul integral al rezoluţiei:

1. Consiliul îşi reafirmă angajamentul de a consolida asocierea politică şi integrarea economică dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. De asemenea, se confirmă faptul că toate statele membre au ratificat Acordul de Asociere.

2. Consiliul urmăreşte îndeaproape situaţia din Republica Moldova. Uniunea Europeană este convinsă că dificultăţile actuale pot fi rezolvate doar prin dialog constructiv între toate forţele politice din ţară, un dialog care ia în considerare aşteptările oamenilor din RM. Rezultatele concrete privind reformele sunt necesare pentru a restabili încrederea.

3. În acest scop, Consiliul solicită o implementare accelerată a Programului de asociere. Uniunea Europeană îşi menţine angajamentul de a sprijini eforturile privind implementarea reformelor, cu scopul de a aduce oamenilor beneficiile Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv ale Acordului de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător.

4. Guvernul Republicii Moldova ar trebui să declare drept prioritare reformele care vizează depolitizarea instituţiilor de stat, corupţia sistemică, reforma administraţiei publice, creşterea eficienţei instituţiilor de reglementare, transparenţa şi responsabilitatea în gestionarea finanţelor publice, precum şi în ceea ce priveşte procesul de elaborare a politicilor.

5. Consiliul face apel la autorităţile din Republica Moldova pentru a consolida guvernanţa corporativă în sectorul financiar, independenţa şi atribuţiile Băncii Naţionale şi ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Acesta subliniază în special necesitatea de a numi guvernatorul Băncii Naţionale pe baza unui proces apolitic, transparent şi credibil.

6. Consiliul face apel la autorităţile din Republica Moldova să se asigure că cazurile de fraudă care au afectat sistemul bancar, în 2014, să fie supuse unei investigaţii aprofundate, imparţiale, de asemenea, cu scopul de a recupera fondurile deturnate şi de a aduce pe cei responsabili pentru justiţie. Acesta îndeamnă autorităţile să întreprindă audituri la cele trei bănci aflate sub supraveghere specială prin rapoarte de înaltă calitate şi să întreprindă acţiuni ulterioare, în strânsă colaborare cu FMI, precum şi să ia în considerare o radiografie a riscurilor sistemice din sectorul bancar. Trebuie să fie adoptate toate măsurile legislative adecvate, inclusiv alinierea cadrului legal cu legislaţia UE pentru a contracara spălările de bani, cu scopul de a diminua riscul fraudelor bancare suplimentare.

7. Consiliul este preocupat de lipsa de independenţă a instituţiilor de drept. Acesta subliniază importanţa aplicării reformelor care asigură independenţa, eficienţa, transparenţa şi responsabilitatea sistemului judiciar şi a instituţiilor anticorupţie. Reforma Procuraturii, precum şi lupta împotriva corupţiei în cadrul sistemului judiciar ar trebui să fie tratate ca materie prioritare, inclusiv bazat pe merite şi recrutarea transparentă şi promovare a judecătorilor.

8. Consiliul îndeamnă Guvernul RM să ia măsuri pentru oferi reguli echitabile agenţilor economici, pentru a restabili un climat investiţional atractiv şi stabil, dar şi de a îmbunătăţi condiţiile de transparenţă şi investiţii în sectorul energetic. Se evidenţiază şi mai mult importanţa de a urma obligaţiile prevăzute de Acordul de Asociere şi la Tratatul Comunităţii Energiei, pentru a adopta proiectele de lege relevante în prezent în curs de examinare şi să se asigure punerea în aplicare.

9. Consiliul reiterează disponibilitatea UE de a sprijini Republica Moldova, inclusiv prin asistenţă tehnică şi suport pentru proiecte. Reluarea plăţilor de sprijin bugetar ar putea fi reluată odată ce sunt îndeplinite condiţiile politice, financiare şi macro-economice, inclusiv respectarea principiilor de supraveghere şi transparenţă bugetară. Consiliul solicită Guvernului să stabilească, printre altele, o foaie de parcurs detaliată în vederea unui program FMI. Consiliul salută invitaţia Guvernului RM adresată către FMI de a trimite o misiune cât mai curând posibil, astfel încât să se angajeze rapid la stabilirea unui program cuprinzător de stabilizare şi de reforme structurale.

10. O comunicare eficientă, strategică, inclusiv în cooperare cu societatea civilă şi mass-media independente, cu privire la reformele realizate şi care urmează să fie întreprinse în cadrul Acordului de Asociere, inclusiv Acordul de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător, este de o importanţă esenţială pentru sensibilizarea cetăţenilor RM despre beneficiile aşteptate de la agenda de asociere politică şi integrare economică cu Uniunea Europeană.

11. Uniunea Europeană salută recentele discuţii privind reforma constituţională din Republica Moldova cu scopul de a preveni viitoarele blocaje politice. Uniunea Europeană de asemenea, invită autorităţile din Republica Moldova de a aborda toate recomandările OSCE, în special în ceea ce priveşte transparenţa finanţării partidelor şi responsabilitatea candidaţilor aleşi.

12. Consiliul reaminteşte că libertatea presei este un element fundamental pentru democraţie. Acesta îndeamnă Guvernul RM să îmbunătăţească legislaţia naţională pentru a limita concentrarea proprietăţii mass-media şi pentru a asigura pluralismul.

13. Consiliul salută angajamentul Republicii Moldova de a gestiona procesul de reglementare transnistreană ca o prioritate-cheie, precum şi interesul de a relua negocierile cât mai curând posibil, inclusiv în formatul 5 + 2. Consiliul salută, de asemenea, crearea unui grup de lucru permanent pentru cooperarea între Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Populară a Găgăuziei. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.