Petras Auštrevičius: Corupţia este o boală majoră în Republica Moldova; Unii politicieni pur şi simplu păstrează această ţară încuiată, doar pentru ei

Petras Auštrevičius: Corupţia este o boală majoră în Republica Moldova; Unii politicieni pur şi simplu păstrează această ţară încuiată, doar pentru ei
Sursa: jurnal.md Foto: austrevicius.lt 13.02.2016 11:54
Corupţia este o boală majoră în Republica Moldova. Din păcate, această boală a devenit sistemică şi s-a răspândit la toate nivelurile puterii, de la administraţia guvernamentală centrală până la cea locală, de la companiile de stat, la cele private, în unele cazuri. Noi vedem corupţia ca pe o boală care macină ţara din interior. Corupţia este o boală care în multe cazuri are o foarte bună acoperire politică. Declaraţia a fost făcută de Petras Auštrevičius, raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European, în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV. 
 
Auštrevičius subliniază că politicienii din RM nu ar trebui să mimeze reformele, deoarece este evident când schimbările sunt realizate cu adevărat sau când acestea sunt făcute de dragul ochilor, pentru că întru-un final reformele nu sunt înfăptuite pentru Europa, ci doar pentru cetăţenii acestei ţări.

„Anul 2015 nu a fost un an al reformelor, dar noi credem în Republica Moldova. Nu a fost o perioadă deloc uşoară, da, posibil, dar noi credem că a sosit timpul pentru a demonstra că Moldova este un partener serios şi de nădejde. Tocmai de aceea, urmărind situaţia în ansamblu, care este din rău spre mai rău şi fără posibilitatea de a întrevedea o finalitate, ba chiar cu riscul să devină şi mai proastă, cred că este necesar să facem nişte concluzii şi să spunem „Ajunge!". Reformele trebuie să fie duse până la capăt. Aceste reforme nu sunt pentru Europa. Aceste reforme sunt pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru această ţară”, a afirmat oficialul.

Pe lângă acestea raportorul pentru Republica Moldova în Parlamentul European a comentat şi jaful miliardului, manifestându-şi speranţa că vinovaţii vor fi pedepsiţi, de altfel societatea riscă să meargă pe o cale greşită.

„Aştept cu interes când procurorul general şi întreaga justiţia va scoate la iveală numele acelor persoane. Să furi un miliard de dolari. Păi sunt foarte mulţi bani. Ai nevoie de foarte mulţi saci pentru atâţia bani şi să-i duci pe undeva. Nu cred că acei bani au dispărut pur şi simplu. Sper că numele persoanelor implicate vor fi făcute publice. Este singura cale. Adevărul va învinge! Dacă nu vom cunoaşte adevărul, Moldova va avea o soartă a dublelor standarde, iar standardele duble vor duce societatea într-o direcţie greşită. Din această cauză, sper să realizăm reforma sistemului judecătoresc şi a Procuraturii, dar şi crimele comise până acum nu le putem da uitării”, a punctat Auštrevičius.

Totodată, oficialul a remarcat şi faptul că politicienii din RM păstrează în mod intenţionat ţara încuiată, în interese personale, însă aceştia nu ar trebui să uite că Moldova aparţine în totalitate poporului. „Am impresia uneori că unii politicieni pur şi simplu păstrează această ţară încuiată, doar pentru ei, dar sunteţi o naţiune liberă şi sunteţi cetăţeni liberi. Poporul este stăpânul Republicii Moldova, nu politicienii. Cred că depinde de cetăţeni care trebuie să schimbe politicienii. Ei pot fi înlocuiţi, pot fi diverse coaliţii, de aceea eu cred în cetăţenii Republicii Moldova”, a conchis Petras Auštrevičius.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP