Potrivit lui Sturza, aceste acţiuni sunt un fel de impunere la pace pentru oligarhia de la Chişinău.

„Vin românii… Pentru prima dată din 1812, România ca stat îşi asumă responsabilitatea direct şi expres de teritoriul dintre Prut şi Nistru – Republica Moldova. Nu popă şi jandarm la sat, nu şcoli pentru agricultori, nu poduri de flori, cărţi şi meşteşuguri populare… Modernizare, reforme, lupta cu corupţia, securitate, societate civilă, drepturile omului! Nimic geopolitic! Un fel de impunere la pace pentru oligarhia de la Chişinău. Un fel de administrare externă sub înaltul patronat al americanilor. Eu unul salut acest demers extrem de curajos al guvernului Cioloş. Voi urmări atent implementarea. Să nu ne stresăm. Toate aceste condiţii sunt în interesul cetăţenilor Republicii Moldova. Domnilor Candu şi Filip, lăsaţi PR-ul de doi bani, prindeţi în piuneze la intrarea în birou scrisoarea guvernului român şi la treabă! Suntem cu ochii pe voi!”, a scris Sturza pe o reţea de socializare.

Amintim că Guvernul României a transmis autorităţilor de la Chişinău lista cu condiţii care trebuie realizate pentru ca Republica Moldova să poată dispune de prima tranşă din creditul rambursabil în valoare de 150 de milioane de euro.

Precizăm că printre condiţiile înaintate de România se numără: prioritizarea clară a implementării agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova, un proces transparent şi credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naţionale, invitarea la Chişinău a unei misiuni a Fondului Monetar Internaţional a fost un pas important, prezentarea unui plan de actualizare şi aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei şi a Strategiei Naţionale Anticorupţie, inclusiv o evaluare a performanţei Procuraturii şi a Centrului Naţional Anticorupţie, etc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.