Ideea despre care vorbeşte Lupu pare destul de realizabilă, luând în considerare faptul că formaţiunea pe care o conduce se află la guvernare, iar oligarhul Plahotniuc are un cuvânt greu de spus în ce priveşte deciziile guvernării, notează publicaţia.

Experţii politici afirmă că sistemul electoral mixt va favoriza doar partidele mari şi cu bani mulţi, precum PD şi PSRM. Analistul politic Alexei Tulbure, fost ambasador al RM la ONU şi la Consiliul Europei, declara recent că schimbarea sistemului electoral este o nouă tactică a oligarhului Plahotniuc de a se salva, după ce a înţeles că PD nu are şanse să intre în următorul Legislativ.
 
„Acum Plahotniuc va merge pe scenariul schimbării sistemului electoral din unul pur proporţional în unul mixt. Circumscripţiile majoritare sunt unica şansă pentru Plahotniuc să bage o fracţiune în Parlament în 2018”, crede Alexei Tulbure.
 
Recent şi cunoscutul analist politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, a declarat că Plahotniuc lucrează la un nou plan pentru a-şi fortifica sistemul în toată ţara, iar ca acest lucru să se întâmple, el va trage de sforile din Parlament pentru a fi modificat Codul Electoral, astfel încât jumătate dintre deputaţi să fie aleşi nominal la următorul scrutin parlamentar.
 
„Pentru a-şi întări centrul de putere, Plahotniuc va dori să cucerească încă o cetate - să treacă prin Parlament modificarea Codului Electoral astfel ca jumătate dintre deputaţi să fie aleşi uninominal, dar cu finanţare de la Plahotniuc. Cunosc din sursele mele că procesul deja se petrece în teritoriu. Maşinăria puterii a început să identifice la nivel de raioane posibilii candidaţi”, a dezvăluit analistul politic al Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor.

„Aceştia vor fi nişte vasali locali ai regelui neîncoronat. Ei nu vor candida cu eticheta PD, nu vor candida cu etichetă politică, în general. Oficial vor fi independenţi, iar în realitate - cu aranjamente reale de dependenţă faţă de centrul de putere de pe bd. Cantemir sau de la Nobil. Astfel, Plahotniuc va controla în totalitate Parlamentul. El a improvizat la începutul acestui an cu această coaliţie majoritară ca să salte până la parlamentare, când să aibă deja o construcţie mai durabilă, cu candidaţi oficial independenţi, dar controlaţi din sediul de pe bd. Cantemir”, e explicat analistul de la Jamestown.

Tot Vladimir Socor a declarat că modificarea Codului Electoral este parte a înţelegerii dintre Plahotniuc şi Igor Dodon, aceasta fiind una dintre condiţiile ca Dodon să ajungă preşedinte. A doua condiţie ar fi numirea unui procuror general care să îi fie comod oligarhului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.