De notat că din declaraţiile de avere în perioada 2010-2014, când era deputat, acesta declara că deţine o singură afacere - Prime Management SRL, care îi asigura grosul veniturilor oficiale.

La momentul de faţă rămâne a fi fondator, deţinând 85% din acţiuni, iar parteneri îi sunt Andrian Candu (10%) şi Cezara Salinschi (5%).

De exemplu, în 2011 a încasat circa 35 de milioane de lei, iar următorii doi ani câte 15 milioane de lei. În 2014, Prime Management i-a adus aproape 33,9 milioane de lei, iar în 2015 doar 22,5 milioane de lei, sau ceva mai mult de un milion de euro.

Ce venituri i-au adus alte afaceri, de exemplu controlul a patru posturi TV şi două posturi de radio, nu se ştie cu exactitate. Dar un studiu a arătat că doar anul trecut aceste posturi au avut o cifră de afaceri de 126 de milioane de lei.

Clanul Plahotniuc

Un studiu realizat de Centrul pentru Studii Est-Europene din Polonia (OSW) relevă că influenţa lui Plahotniuc s-ar baza pe doi piloni: Clanul şi puterea financiară.

„Clanul Plahotniuc este format din două cercuri: unul interior şi altul exterior. Primul este un grup de persoane de încredere şi membri ai familiei, care constituie nucleul (în această categorie fiind inclus în mod expres preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi premierul Pavel Filip). Celălalt cerc, care este mult mai larg, este format din oameni care cooperează cu Plahotniuc în virtutea unui interes propriu. Cu toate acestea, Plahotniuc nu are încredere deplină în acest grup, iar componenţa lui se poate schimba", susţin specialiştii de la Centrul pentru Studii Est-Europene din Polonia.

Active de 2,0-2,5 miliarde de dolari

Al doilea pilon este puterea financiară şi în afaceri, afirmă experţii din Polonia.

„Se estimează că Plahotniuc ar dispune de active în valoare de 2-2,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproape o treime din PIB-ul ţării. Capacităţile sale financiare sunt consolidate suplimentar prin controlul său real al numeroaselor companii de stat, iar după eliminarea şi condamnarea lui Filat şi prin controlul fluxurilor financiare ale ţării. Decalajul dintre potenţialul financiar al lui Plahotniuc şi toţi ceilalţi importanţi actori politici şi de afaceri majore este atât de mare, încât chiar acţionând împreună ei nu ar putea să se compare cu el", se constată în studiul Centrului pentru Studii Est-Europene din Polonia.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.