Ambasadorul UE a făcut totalurile anului 2016, menţionând că a fost unul intens pentru relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Moldova.

„Sunt sigur că mulţi dintre voi îşi amintesc de concluziile Consiliului Uniunii Europene din luna februarie, atunci când, consider eu, noi am transmis un mesaj destul de ferm privind percepţia noastră asupra relaţiei UE-Moldova, asupra reformelor-cheie, asupra aspectelor ce necesită atenţie. Cunoaştem cu toţii situaţia din sectorul bancar. Au fost purtate mai multe discuţii cu privire la frauda majoră din sectorul bancar ce a cuprins aproximativ 13% din PIB”, a declarat şeful Delegaţiei UE.

Pirkka Tapiola a vorbit şi despre transferul recent al Uniunii Europene de 45,3 milioane de euro în contul Guvernului Republicii Moldova.

„Acest transfer a fost posibil datorită programului FMI, deoarece au fost îndeplinite ceea ce noi numim condiţii generale pentru transfer din cadrul asistenţei bugetare. Aceasta înseamnă, de fapt, transparenţă în procesul bugetar, un cadru cu privire la supravegherea bancară şi altele, ce sunt transpuse în programul FMI şi astfel a avut loc restabilirea încrederii. Acum, vă rog să-mi permiteţi să subliniez faptul că noi vom continua să monitorizăm implementarea programului FMI, deoarece este foarte important ca viitoarele reforme, ce sunt incluse în program, să rămână pe calea cea bună”, a adăugat Tapiola.

Oficialul european a subliniat că UE va susţine reformele ce vor duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor.

„Vă asigur că Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul deplin de a ajuta şi de a susţine Republica Moldova în calea sa spre reforme reale, reforme tangibile, care vor conduce ţara spre un alt nivel de dezvoltare”, a mai spus Pirkka Tapiola.

Suma debursată va fi repartizată în cadrul a patru programe: stimularea economică în zonele rurale, programul european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală, reforma politicilor finanţelor publice şi formare în învăţământul profesional.

Aceste plăţi nu sunt aferente unor noi programe de sprijin bugetar, ci corespund programelor deja existente şi care au fost semnate înainte de anul 2014.