Mai mult, Nicolae Timofti vorbeşte cu un respect aparte despre Plahotniuc şi mai că îl victimizează.

„Cu Plahotniuc am avut întotdeauna relaţii instituţionale, dumnealui fiind unul dintre liderii politici aflaţi la guvernare. Acţiunile mele de atunci au reieşit din contextul tensionat în care mă aflam. Totodată, asupra mea se făceau presiuni enorme din mai multe părţi. Mi-e greu să spun acum unde am acţionat bine şi unde nu prea. În toţi aceşti ani am învăţat să nu mai comentez speculaţii şi informaţii neverificate temeinic, asta după ce m-am ars de câteva ori foarte tare. Timpul îşi face treaba şi, la momentul potrivit, scoate la iveală adevărul. Uneori timpul trebuie lăsat să lucreze, dacă vrem să fim siguri că nu greşim”, a declarat preşedintele în exerciţiu.

Întrebat la ce greşeli se referă, Nicolae Timofti a menţionat mai multe, printre care că a avut încredere că instituţiile îşi fac treaba, că nu a verificat suficient informaţiile privind conflictele din interiorul coaliţiei de guvernare, că nu a vrut să se implice politic şi că nu a forţat lucrurile când trebuia.

În special, şeful statului se referă la regretul că a făcut declaraţii împotriva oligarhului Plahotniuc atunci când acesta din urmă a fost înaintat la funcţia de premier.

„Au mai fost unele reacţii ale mele, poate mai emoţionale, generate de situaţiile fierbinţi în care ne aflam. Una dintre acestea îl viza chiar pe Plahotniuc. Şi mă refer aici la situaţia când candidatura lui a fost înaintată la funcţia de premier. Atunci am făcut unele declaraţii fără să le verific suficient înainte. Dacă vă amintiţi, a fost o referinţă a mea la o anumită presiune pe care ar fi exercitat-o cineva asupra mea, la o ameninţare precum că se fac dosare familiei mele (era vorba de fiul meu, de fapt). Am făcut aceasta declaraţie la emoţii. Mai târziu am avut dovada că informaţia pe care de care dispuneam nu era adevărată, am fost indus în eroare de cineva foarte apropiat, din motive pe care nu vreau să le expun public. I-am spus ulterior şi lui Plahotniuc că n-am avut dreptate atunci şi că politica e politică”, a declarat Nicolae Timofti.

„M-am gândit că e bine să corectez acea eroare printr-o declaraţie publică, la o ocazie potrivită, precum este acest interviu. Cu atât mai mult că informaţia despre care vorbim a fost intens speculată, a fost subiect de dezbatere în spaţiul public şi a ajuns şi la ambasadorii străini acreditaţi în Republica Moldova. Poate am mai luat şi alte decizii neinspirate şi timpul încă nu şi-a spus cuvântul…”, a conchis Timofti la subiectul regretelor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.