„Vreau să atrag atenţia cetăţenilor asupra schimbării situaţiei în legătură cu amnistia fiscală a grupării lui Plahotniuc şi a tuturor demnitarilor Republicii Moldova, proiect înaintat de către finul şi complicele său. Nu vreau să spun că este o mare victorie, întrucât situaţia autoritarismului urât mirositor din ţară nu se schimbă, iar la acest proiect de lege criminal GBC poate reveni în orice moment. Dar vreau să menţionez faptul că efortul comun al societăţii civile şi al forţelor antioligarhice va avea efect. Pe 1 decembrie, acest document, pe care nici nu pot să-l numesc legal, a fost aruncat pe site-ul Parlamentului de oameni cu sigla de deputaţi. Aşa-numita conducere tehnocrată şi reformatoare a fost exclusă din aceste procese importante precum amnistia capitalului şi stimularea fiscală. Nici măcar un cuvânt din partea premierului sau din partea unui ministru nu am auzit. Astfel, Plahotniuc a demonstrat încă o dată cine conduce ţara în realitate şi cine trebuie să-l acopere în faţa partenerilor de dezvoltare”, comentează Alexandru Slusari.

„Cu speranţa la sărbători, la cortina postelectorală, la declaraţiile noului preşedinte şi oboseala comună, principalul acaparator al ţării noastre a decis să aprobe rapid amnistia fiscală pentru el însuşi şi să legalizeze tot ce a furat până acum. Vedeţi că în ultimele săptămâni nu am auzit declaraţii în legătură cu acest proiect nici de la Dodon, dar nici de la deputaţii socialişti”, a continuat vicepreşedintele Platformei DA.

Alexandru Slusari mai spune că în condiţiile în care guvernarea nu a reacţionat la acest proiect de lege, forţele antioligarhice şi ONG-urile din ţară nu au rămas indiferente şi au iniţiat mai multe acţiuni pentru a nu admite legalizarea acestui document.

„În această situaţie au intervenit forţele antioligarhice. A existat declaraţia comună a celor 30 de ONG-uri. Au fost intervenţiile prompte ale activiştilor civici şi ale adevăraţilor politicieni de opoziţie. A fost adresarea lor către partenerii de dezvoltare, în care s-a cerut întreruperea finanţării în cazul în care acest proiect va fi acceptat. A fost conferinţa Platformei DA, la care au fost înaintate mai multe iniţiative, printre care şi retragerea acestui proiect arogant. A fost şi îndemnul liderului Platformei DA privind organizarea unui protest masiv în ziua votării acestui proiect de lege în a doua lectură. După aceasta, au urmat reacţiile organizaţiilor intonaţionale. Deocamdată, regimul a dat înapoi”, a menţionat Alexandru Slusari.

Vicepreşedintele PPDA afirmă că fiecare acţiune în parte nu ar fi avut, cel mai probabil, acest efect. „Suma efortului a dus la acest rezultat. După părerea mea, ţara noastră va putea scăpa de regimul oligarhic şi autoritar doar după consolidarea forţelor organizaţiilor nonguvernamentale şi a adevăraţilor politicieni din opoziţie, care vor semna un document antioligarhic. Plahotniuc acum doar de asta se teme”, a punctat vicepreşedintele Platformei DA.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.