Atenţia membrilor CPN a fost axată, cu preponderenţă, pe analiza rezultatelor privind participarea partidului în campania prezidenţială în sprijinul candidatului comun şi evoluţia situaţiei politice în ţară în următoarele luni, disciplina de partid şi necesitatea convocării Congresului extraordinar al Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr.

Preşedintele Andrei Năstase a apreciat implicarea membrilor şi simpatizanţilor partidului în campania de promovare şi susţinere a candidatului forţelor antioligarhice, reiterând că decizia în cauză, generată de dorinţa sinceră a cetăţenilor de a scoate ţara din captivitatea regimului antipopular şi criminal, a fost una necesară şi asumată. Alegerile au demonstrat un lucru foarte important: în ţară s-a creat o masă critică populară capabilă să opună rezistenţă regimului şi instituţiilor capturate de gruparea condusă de Plahotniuc. A fost un test pe care cetăţenii ţării, inclusiv diaspora, l-au trecut cu demnitate.

Consiliul Politic Naţional al PPPDA a constatat că, deşi s-a confruntat cu o campanie fără precedent de denigrare şi dezinformare, de fraudare masivă şi marginalizare cinică a cetăţenilor din diaspora în a-şi exercita dreptul constituţional la vot, mituire şi obstrucţionare a scrutinului, încrederea acordată candidatului comun susţinut de Platforma Demnitate şi Adevăr demonstrează coeziunea socială şi determinarea cetăţenilor de a apropia schimbarea.

În context, CPN al Platformei Demnitate şi Adevăr a accentuat importanţa consolidării structurilor teritoriale prin amplificarea activităţilor de creştere a rândurilor membrilor şi susţinătorilor formaţiunii pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în UTA Găgăuzia şi regiunea transnistreană, prin curăţarea de persoane întâmplătoare sau care urmăresc alt scop decât cel declarat în programul politic al formaţiunii, dar şi impunerea unui regim sever de respectare a disciplinei  de partid. Astfel, având la bază raportul Comisiei  de Etică şi Arbitraj, Consiliul Politic Naţional a exclus din rândurile PPPDA câţiva membri ai formaţiunii pentru acţiuni care au dăunat activităţii, prestigiului şi unităţii partidului.

Consiliul Politic Naţional al Platformei Demnitate şi Adevăr şi-a reconfirmat  deschiderea pentru un dialog politic de parteneriat cu celelalte forţe antioligarhice, bazat pe încredere şi onestitate. În acelaşi timp, PPPDA va rămâne fidel agendei sale politice, bazate pe realizarea revendicărilor populare, care includ, printre altele: anularea legii de punere a miliardelor furate pe umerii cetăţenilor; ancheta internaţională a jafului secolului; majorarea pensiei minime  până la minimum de existenţă; neadmiterea numirii în funcţia de procuror general a unei persoane aservite politic; micşorarea tarifelor la energia electrică prin lichidarea schemelor de procurare a energiei electrice prin intermediul firmelor offshore, controlate de Şevciuc şi Plahotniuc; promovarea mecanismului confiscării extinse a averii de la demnitarii, procurorii şi judecătorii corupţi; demonopolizarea pieţii mediatice etc.

În aceeaşi ordine de idei, Consiliul Politic Naţional solicită suportul societăţii civile, al cetăţenilor şi oamenilor de afaceri din ţară şi din diaspora, precum şi cel al instituţiilor internaţionale donatoare în vederea realizării de urgenţă a iniţiativei Preşedintelui Platformei DA, Andrei Năstase, privind constituirea fondului de susţinere a presei independente şi a libertăţii de exprimare şi informare.

De asemenea, membrii Consiliul Politic Naţional au reiterat necesitatea insistării pe lângă instituţiile internaţionale să ia atitudine promptă şi fără compromis în cazurile de persecuţie politică a membrilor si simpatizanţilor partidelor antioligarhice, precum şi a politicienilor, avocaţilor, judecătorilor indezirabili regimului ilegitim cum ar fi dosarele politice ale protestatarilor, cazul Ana Ursachi, Renato Usatîi, Domnica Manole, ş.a.

Având în vedere starea de captivitate a instituţiilor de drept ale R. Moldova, solicităm investigarea prioritară de către instituţiile internaţionale abilitate a acţiunilor lui Plahotniuc, denunţat în mod public ca fiind comanditarul şi beneficiarul jafului miliardului, a spălărilor de miliarde de dolari din Federaţia Rusă, precum şi a tentativei de asasinat, cu respectarea tuturor drepturilor acestuia, garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Constituţia Republicii Moldova.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.