Presa oligarhului a difuzat intens materiale bazate pe o scrisoare a Valentinei Geamăna, vicepreşedinta Asociaţiei Aktiv Hilfe fur Kinder. În scrisoare, femeia îl acuză pe şeful misiunii europene de „comportament nediplomatic” după ce la un eveniment la care se vindeau bilete la un concert organizat de fundaţia lui Edelweiss Pirkka Tapiola i-ar fi spus că "nu cumpără nimic de la Edelweiss".

Societatea civilă, reprezentanţii opoziţiei şi oamenii de artă au sărit în apărarea oficialului, manifestându-şi respectul faţă de gestul lui Pirkka Tapiola.

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, a reacţionat prompt şi a îndemnat internauţii să-l susţină pe şeful delegaţiei UE, adăugând că „Plahotniuc şi caritatea sunt lucruri incompatibile” întrucât aşa-zisele acte de binefacere sunt făcute pe banii murdari.

„Bravo, domnule Tapiola! Să ştie toată lumea că el este acuzat deoarece nu a vrut să cumpere nimic de la fondul Edelweiss. Acest fond aparţine unui individ care violează mai mulţi ani ţara noastră. Plahotniuc şi caritatea sunt lucruri incompatibile, deoarece această caritate se face pe banii murdari. Propun să-l susţinem pe şeful Delegaţiei Europene pe reţelele de socializare. Respect, domnule Tapiola!”, a scris Slusari pe pagina sa de Facebook.

Şi interpretul Pasha Parfeni, cunoscut pentru critici dure la adresa regimului oligarhic, şi-a manifestat respectul faţă de gestul ambasadorului UE.

Totodată, Ana Ursachi a calificat atacul la adresa ambasadorului drept unul murdar, realizat de acoliţii „coordonatorului”. „Nu pot trece cu vederea atacul murdar făcut de acoliţii „coordonatorului” în adresa Ambasadorului Delegaţiei UE, Excelenţei Sale Pirkka Tapiola. Aş dori să o atenţionez pe dna Valentina Geamănă că a picat în plasa unor tactici mârşave, puse la cale în stil perfect plahotniucist şi că, probabil din neştire, (aşa sper!) a semnat o scrisoare al cărei conţinut nu-l împărtăşeşte în realitate”, a declarat avocata.

Amintim că Pirkka Tapiola a fost ţinta unui atac similar acum mai bine de jumătate de an. Mai întâi acesta a început prin intermediul mai multor site-uri şi bloguri ca până la urmă să fie lansate şi pe căi oficiale. Aici amintim de scrisoarea Asociaţiei Judecătorilor din Moldova, care l-a acuzat pe şeful delegaţiei UE de imixtiune în justiţie şi l-a îndemnat să fie „mai prudent în declaraţii”.

Potrivit unor surse, campania de denigrare a lui Pirkka Tapiola a fost declanşată nu doar pentru criticile dure şi repetate ale oficialului european la adresa regimului de la guvernare, accentuând de fiecare dată cele mai stringente probleme din RM - jaful din sistemul bancar, corupţia, controlul justiţiei, monopolul în mass-media etc.

Adevăratul motiv ar fi că, la începutul anului curent, anume Tapiola s-a opus desemnării oligarhului Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru, asigurându-l pe Nicolae Timofti, împreună cu alţi câţiva diplomaţi europeni, despre toată susţinerea în respingerea candidaturii lui Plahotniuc. Deşi a reuşit instaurarea unui premier controlat, însă uns „proeuropean”, oligarhul ar fi fost frustrat de o altă lovitură din partea UE - condiţionarea reluării finanţării UE. Anume în acel moment liderii coaliţiei de la guvernare (Mihai Ghimpu şi Marian Lupu) au început să se plângă pe Tapiola prin toată Europa că le-ar „încurca” la implementarea reformelor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.