Fostul lider al PLDM a fost condamnat la nouă ani de închisoare, cu o amendă de 60 de mii de lei şi privat de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de cinci ani.

„În spiritul supremaţiei legii şi pentru a evita afectarea gradului de încredere a publicului în sistemul democraţiei şi al instituţiei parlamentare, Parlamentul urmează să constate încetarea de drept a calităţii de deputat a domnului Vladimir Filat şi să declare vacant un mandat de deputat”, a declarat preşedintele Comisiei Juridice, Raisa Apolschii.

„Proiectul a fost înregistrat în dimineaţa zilei de 9 decembrie 2016, iar peste jumătate de oră a fost convocată şedinţa Comisiei Juridice. Decizia Curţii de Apel de condamnare a domnului Filat poate fi atacată cu recurs la CSJ. Proiectul a apărut anterior ca Curtea de Apel să pronunţe decizia motivată, care îi oferea dreptul să atace decizia la CSJ. Nu se încalcă dreptul la un proces echitabil? Decizia în privinţa lui Filat nu este irevocabilă, Curtea de Apel nu i-a luat dreptul de recurs la CSJ”, a comentat liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

„Pe 9 decembrie am avut nu doar acest proiect, dar mai multe proiecte. Nu pot contesta dreptul dânsului de a depune apel la CSJ. Asta nu afectează discuţia noastră pe marginea proiectului”, a spus Raisa Apolschii.

„Este un caz politic şi ceea ce faceţi acum demonstrează încă o dată acest lucru”, a insistat Tudor Deliu.

Precizăm că avocaţii lui Filat au anunţat că vor depune recurs la Curtea Supremă de Justiţie.