Jurnalistul Ion Terguţă a menţionat: „Era firească validarea. În contextul în care s-au desfăşurat evenimentele nu se putea întâmpla altfel. Pentru mine a fost foarte important să văd decizia instanţelor moldoveneşti în ceea ce priveşte dreptul la vot al cetăţenilor din diasporă. Este curios să vedem cum instanţele au încercat să justifice intenţia statului de a bara calea cetăţenilor către urne. Acesta a fost elementul cel mai important”.

„Decizia Curţii Constituţionale este una foarte interesantă, creează foarte multe precedente. Un precedent foarte periculos, pe care l-a creat Curtea, este turismul electoral. Curtea Constituţională a validat, dacă vreţi, sau a legiferat acest turism electoral. Până acum, concurenţii electorali aveau, cel puţin formal, dreptul să conteste la Comisia Electorală Centrală faptul că cetăţenii sunt aduşi în mod organizat la urnele de vot. Acum, când Curtea a spus că este o chestie legală, nu cred că acest lucru mai poate fi contestat. Din acest moment s-a creat un precedent – oricare concurent electoral poate aduce oameni la vot”, a explicat Ion Terguţă.

La rândul său, Istoricul Octavian Ţîcu a declarat că înalta curte este doar unul dintre instrumentele prin care guvernarea şi-a conservat resursele puterii. „Un paralelism inevitabil se impune în această validare, fraudele care au fost în alegeri şi anul 2009. O guvernare proeuropeană, care a avut toate instrumentele în mână pentru a preveni venirea la putere a lui Igor Dodon cu întreaga sa retorică, nu a făcut-o în două rânduri: nu a făcut acest lucru în timpul campaniei electorale, atunci când ar fi putut susţine candidatul proeuropean, şi nu a făcut-o prin Curtea Constituţională. Şi atunci înţelegem că, de fapt, Curtea Constituţională este doar unul dintre multiplele instrumente prin care această guvernarea aflată în fruntea ţării doreşte să-şi conserve resursele puterii şi prezenţa la putere”, a adăugat politologul. În context, Ţîcu a mai spus că legitimitatea acordată de CC va arăta alte feţe ale puterii şi ale lui Dodon.

Amintim că ieri Curtea Constituţională a pronunţat decizia prin care a validat alegerile prezidenţiale. Magistraţii constituţionali au respins contestaţia depusă de candidatul forţelor antioligarhice, prin care s-a cerut anularea turului doi de scrutin desfăşurat pe 13 noiembrie. PAS a invocat mai multe abateri care au dus la vicierea procesului electoral.

Printre acestea sunt încălcarea dreptului de a vota pentru mai mulţi cetăţeni moldoveni de peste hotare, refuzul autorităţilor de a deschide mai multe secţii de votare în străinătate, transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană, implicarea bisericii în campania electorală, votul multiplu, răspândirea materialelor denigratoare şi a informaţiilor mincinoase despre Maia Sandu etc. Însă magistraţii constituţionali au constat că toate aceste încălcări „nu au fost de natură să influenţeze rezultatele alegerilor”. Decizia Curţii Constituţionale este irevocabilă şi nu poate fi atacată.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.