În opinia expertului permanent al proiectului, actuala guvernare încearcă să facă faţă anumitor provocări care apar pe parcurs şi încearcă să convingă populaţia că acestea sunt reforme. „Eu, ca şi cetăţean, nu am satisfacţia a ceea ce se întâmplă”, a declarat Igor Boţan.

În altă ordine de idei, expertul a menţionat că cetăţenii trebuie să renunţe la etichetările partidelor după principiul „de stânga” sau „de dreapta”. Toate aceste etichetări sunt irelevante în cazul Moldovei. „Noi suntem o aşa-numită democraţie imitativă, suntem într-un context regional şi trebuie să facem faţă problemelor cu care se confruntă ţara la modul real. Nu trebuie să ne ţinem de etichetări, trebuie să vedem dacă partidele politice răspund necesităţilor oamenilor”, a menţionat Igor Boţan.

Totodată, potrivit expertului, actuala guvernare se menţine pe linia de plutire şi oamenii trebuie să recunoască priceperea ei la acest lucru. „Eu, ca cetăţean, nu am satisfacţia de ceea ce se întâmplă, de aceea, când vorbim despre fenomene, trebuie să fim exacţi, ce fenomene am avut? De exemplu, eu cred că tot ce se întâmplă în Moldova este legat de numele domnului coordonator al guvernării, iar el substituie suveranitatea poporului şi aceasta mă deranjează”, adaugă expertul.

În context, Igor Boţan a opinat că un fenomen important în 2016 a fost transformarea „păpuşarului” în „coordonator”. „Pentru că „păpuşarul” trage sforile din culise, iar „coordonatorul” este cel care iese pe scenă şi recunoaşte că face asta”, a mai spus Boţan.

În opinia sa, există fenomene politice fundamentale care au stricat viaţa cetăţenilor din Republica Moldova. Un astfel de fenomen este semnarea acordului secret de partajare, de politizare a instituţiilor de drept şi de reglementare şi de aceasta sunt vinovaţi în egală măsură liderii partidelor politice care au făcut acest lucru: PLDM, PDM şi PL.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.