RISE Moldova vă prezintă o radiografie a celor şase candidaţi înscrişi în cursa electorală. Bătălia se dă între actualul lider de la Tiraspol şi speakerul aşa-zisului Soviet Suprem.

Primul – după ce a devenit preşedinte a zburat de mai multe ori la bordul unor avioane private, folosind un paşaport rusesc, iar celălalt candidat – cetăţean al Rusiei şi Ucrainei este conectat la oligarhii care conduc „Republica Sheriff”, scrie RISE.md.

Aşa-zisul preşedinte al autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene (rmn) este ales pentru un mandat de cinci ani. Printre atribuţiile sale de bază se numără stabilirea direcţiilor principale ale politicii interne şi externe, formarea componenţei guvernului – instituţie care i se subordonează direct, şi desemnarea primarilor oraşelor şi a preşedinţilor de raioane.

La competiţia pentru alegerile de duminică, când la urne sunt aşteptaţi 417 mii de persoane, au vrut să participe 13 candidaţi, însă doar şapte au reuşit să se înregistreze oficial, iar în final, şase au rămas în cursă: Evghenii Şevciuk, Vadim Krasnoselskii, Oleg Horjan, Vladimir Grigoriev, Alexandr Deli şi Irina Vasilachi.

Candidatul Sheriff-ului

Vadim Krasnoselskii (46 de ani) este primul candidat înregistrat în cursa electorală, după cum arată site-ul său oficial. Până la jumătatea lunii octombrie, Krasnoselskii a deţinut funcţia de preşedinte al aşa-numitului parlament al republicii separatiste, unde fiecare al treilea deputat deţine o funcţie-cheie în companiile renumitului holding Sheriff.

Deşi încearcă să se poziţioneze în afara Sheriff, în perioada 2012-2015 Krasnoselskii a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al firmei Interdnestrkom (IDC) – singurul operator de telefonie mobilă al regiunii şi membru al grupului de companii Sheriff. Până atunci a fost colaborator de miliţie, obţinând gradul de general. În 2007-2012, în timp ce Igor Smirnov era la cârma Transnistriei, Krasnoselskii a deţinut funcţia de ministru de interne.

Candidatura lui Vadim Krasnoselskii este intens promovată la TSV, unul dintre cele mai vizionate posturi de televiziune din stânga Nistrului, creat de fondatorii Sheriff: Victor Guşan şi Ilia Kazmalî. TSV critică constant activitatea actualului preşedinte al rmn, principalul contracandidat al lui Krasnoselskii în alegeri – Evghenii Şevciuk.

Registrului persoanelor juridice al regiunii separatiste, Vadim Krasnoselskii este în prezent preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Federaţia de Canotaj a Transnistriei”. 

Candidatul nu are nici un imobil înregistrat oficial în stânga Nistrului, pe numele lui figurând doar două autoturisme: Toyota şi Lexus. 

Materialele şi simbolurile electorale ale lui Krasnoselskii sunt realizate în stilul şi în culorile partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, aflat la guvernare în Federaţia Rusă. Iar mesajele electorale lasă să se înţeleagă că Vadim Krasnoselskii ar fi cel susţinut de Rusia Unită în scrutin.

Într-un pliant electoral, Krasnoselskii apare alături de Iosif Kobzon, interpret rus şi deputat în Duma de Stat a Federaţiei Ruse (Detalii, AICI). Solicitat de jurnaliştii din stânga Nistrului, Kobzon a declarat că nu-l cunoaşte pe Krasnoselskii şi s-a arătat indignat de faptul că imaginea sa a fost folosită în electorală. „Eu regret că unii oponenţi folosesc fotografia mea în scopuri propagandistice”, a declarat deputatul rus acum câteva săptămâni. 

Potrivit datelor Serviciului Vamal din Ucraina, obţinute de RISE Moldova, timp de 10 ani (perioada 2005-2015), Krasnoselskii a călătorit frecvent în Ucraina. De regulă acesta intra în ţara vecină în baza paşaportului rusesc pe care îl deţine. Începând cu 2012, acesta a trecut frontiera şi cu paşaportul de cetăţean al Ucrainei. 

Candidatul care se opune Sheriff-ului

Evghenii Şevciuk (48 de ani), actualul preşedinte al nerecunoscutei rmn (aflat în funcţie din decembrie 2011), luptă pentru un nou mandat. Ca şi contracandidatul său, şi el foloseşte imaginea lui Kobzon în scopuri electorale. Fotografia interpretului rus apare pe panourile stradale din oraşul Tiraspol cu mesajul: „Dacă aş fi transnistrean, l-aş vota pe Şevciuc”.

trecut, Şevciuk a deţinut funcţia de vicedirector al companiei Sheriff (1998-2000), apoi a fost deputat în aşa-zisul Soviet Suprem timp de trei sesiuni parlamentare (2000-2011). În 2006, când a fost înfiinţat Partidul Obnovlenie, care acum deţine majoritatea în „legislativul” de la Tiraspol, Şevciuk a fost ales preşedintele formaţiunii.

În ultimii cinci ani, Şevciuk s-a aflat în conflict permanent cu fostul său angajator şi a încercat să-i limiteze influenţa economică şi politică, însă fără prea mare succes (Detalii, AICI). La aşa-numitele alegeri parlamentare de anul trecut, reprezentanţii „fracţiunii Sheriff” au obţinut majoritatea în Sovietul Suprem.

În informaţiile publicate pe pagina sa de Internet şi în biografia apărută în majoritatea surselor online, liderul separatist susţine că, în 2010, sponsorul partidului şi persoane din conducerea acestuia i-au propus să-şi dea demisia din fruntea formaţiunii.

În luna martie a acestui an, preşedintă a Obnovlenie a fost aleasă Galina Antiufeeva, soţia ex-directorului KGB al regiunii, Vladimir Antiufeev. Ea mai deţine şi funcţia de adjunct al preşedintelui aşa-zisului Soviet Suprem, fiind astfel şi adjuncta lui Krasnoselskii.

Potrivit registrului organizaţiilor juridice al regiunii, Şevciuk este preşedintele organizaţiei nonguvernamentale „Fondul Umanitar Transnistrean” şi preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Uniunea Contribuabililor Transnistreni”.

Continuarea AICI.