Ultima care a votat unanim pentru promovarea acestuia este Comisia juridică, numiri şi imunităţi. 

Pentru modificarea mecanismului de numire a procurorului general în legea supremă, unde în prezent este stipulat că această competenţă îi revine Parlamentului, sunt necesare cel puţin 68 de voturi.

Deşi noua Lege cu privire la Procuratură, care prevede că acesta este numit de şeful statului, a fost publicată în Monitorul Oficial încă în martie, ea nu poate fi aplicată, deoarece intră în contradicţie cu Legea Supremă.

Potrivit legii, candidatul pentru funcţia de procuror general este desemnat în urma unui concurs public organizat de Consiliul Superior al Procurorilor şi înaintat Preşedintelui. Şeful statului, la fel ca şi în cazul judecătorilor, poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP. Refuzul trebuie să fie motivat, iar la propunerea repetată, făcută de 2/3 din membrii CSP, preşedintele este obligat să semneze decretul de numire în funcţie a procurorului general.

Precizăm că în cursa pentru şefia Procuraturii Generale s-au înscris şase candidaţi: Ruslan Caşu, Iurii Garaba, Eduard Harunjen, Viorel Morari, Igor Popa şi Igor Serbinov.