O simplă analiză a buletinelor de vot şi a listelor electorale va scoate la iveală frauda masivă, care a avut loc chiar în ziua alegerilor. Mai mult, autorităţile nu pot să ofere un răspuns clar referitor la fluxul de persoane aduse în mod organizat din regiunea transnistreană şi preferă să adopte strategia struţului, spun experţii.
 
Vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, a declarat că mesajele privind fraudarea, dar mai ales contestaţiile, continuă să vină. „Sunt foarte multe apeluri de la cetăţenii din ţară referitor la calitatea listelor electorale. Foarte multă lume ne spune că în apartamentele lor, la domiciliile lor sunt înscrise persoane care nu mai trăiesc de ani de zile acolo. Temerea lor este că s-a votat în locul lor, drept dovadă sunt acele exemple când unii moldoveni aflaţi peste hotare, când au mers la secţia de votare, s-au trezit că cineva în ţară deja votase în locul lor cu câteva ore în urmă.”

Vicepreşedintele PAS mai spune că falsificarea alegerilor s-a realizat cel mai mult prin cumpărarea voturilor. Grosu a ţinut să puncteze că miercuri, de la Cantemir, a venit o sesizare precum că Partidul Socialiştilor a alocat 85 de mii de lei unui responsabil de la o primărie din raion pentru a cumpăra voturi. „Cel puţin acum încercăm să găsim o persoană care să confirme că X i-a plătit lui Y pentru a vota.”

Vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Liviu Vovc, susţine că Curtea Constituţională nu trebuie să valideze rezultatele turului II de scrutin şi să spună că acesta a fost fraudat în mod deschis. „Trebuie să fie un alt tur II, în care să fie clare regulile de joc şi să nu să se admită astfel de lucruri care s-au întâmplat de această dată. Aici vreau să dau exemplul Austriei, care în această primăvară a avut alegeri prezidenţiale. În turul doi au trecut două persoane, iar rezultatul a fost la o diferenţă de 30 de mii de voturi. Atunci au început contestaţiile. Persoana care a câştigat a spus că e prea mare diferenţa şi chiar dacă se va recalcula, nu va fi nicio posibilitate de a schimba rezultatul, însă Curtea Constituţională a spus: „Haideţi să verificăm voturile, să vedem ce s-a întâmplat. La o diferenţă de 30 de mii de voturi au fost declarate 77 de mii nule. Iar în decembrie va fi încă o dată turul II.”

Liviu Vovc a subliniat că anume acest scenariu ar fi posibil şi la noi. În cazul în care se vor revizui buletinele de vot, candidatul care a câştigat se va pomeni cu o mulţime de voturi nevalide. „Sunt sigur că dacă vor analiza lista alegătorilor, şi acolo vom găsi multe fraude. Persoane care nu se află în ţară, dar au votat, persoane care au decedat şi tot au votat. Într-o analiză minuţioasă a buletinelor de vot şi a listelor vom găsi o fraudă masivă, care a avut loc chiar în ziua alegerilor.”
 
Membrul biroului central al PLDM, Alexandru Barbăroşie, a afirmat că în calitate de preşedinte al raionului Anenii Noi, în ziua alegerilor a fost în mai multe localităţi, inclusiv la Varniţa. „Văzând că este o aglomeraţie foarte mare, anume la aceste două secţii de votare, care au fost pregătite pentru cei din Transnistria, este un lucru greu de înţeles. Că în 25 de ani, de când suntem un stat, nu a fost atâta lume (din Transnistria) să vină să voteze pentru cineva. Mai mult ca atât, cu siguranţă, ei au fost aduşi organizat. Erau autocare, autobuze pe care era clar scris „Alegeri”. Cei care erau acolo nu ştiau de unde vin şi la ce vin, nu ştiau pentru cine votează. După părerea mea, este o fraudă.”

Întrebat dacă în raza secţiilor de votare era prezent vreun poliţist, preşedintele raionului Anenii Noi a spus: „Nu am văzut poliţie în uniformă. Poate era, dar nu am văzut-o. Personal am mers la ambele secţii de votare. Atunci când s-au terminat buletinele de vot, ei (cetăţenii din regiunea transnistreană) au mers să voteze şi la Gura Bâcului. O delegaţie a celor din Transnistria a venit la comisia din Anenii Noi cu pretenţii că nu au unde vota şi au cerut să le asigurăm să voteze, chiar aici, în oricare altă localitate.”

Igor Grosu a mai adăugat că marţi, împreună cu lidera PAS, Maia Sandu, a fost la IGP, după ce anterior a fost depusă o sesizare cu privire la fluxul de transnistreni care au fost aduşi în mod organizat să voteze masiv în mai multe localităţi din ţară. „Am primit un răspuns de doi bani. Dincolo de toate procedurile ce au loc în zona de securitate, poliţiei din zonă nu i-a apărut un semn de întrebare ce s-a întâmplat de a apărut un aşa activism civic? Poliţia nu a oprit aceşti şoferi să îi întrebe, să-i legitimeze? Răspunsul a fost următorul „Noi investigăm şi o să încercăm la Comisia Unificată de Control să ne dea datele cine sunt proprietarii mijloacelor de transport care au adus cetăţenii încoace”. Într-un final, eu le-am spus că acesta este un răspuns de doi bani şi că poliţia noastră adoptă strategia struţului şi se face că nu vede. Deşi toată lumea vedea că coloane întregi de microbuze veneau. Un lucru este clar, totul a fost organizat. Totul a fost regizat. Motivaţi cu promisiunea că vor fi plăţi şi pe undeva şantajaţi, dacă nu prezintă ştampila că au fost la alegeri”, a conchis vicepreşedintele PAS. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.