Este pentru a doua oară în istoria Republicii Moldova când preşedintele este ales prin vot direct. În primul tur al scrutinului lupta s-a dat între nouă candidaţi. În turul doi, au acces Igor Dodon care a acumulat 47,98 la sută din voturi şi Maia Sandu – cu 38,71 la sută. Prezenţa la vot a fost de peste 49 la sută.

Candidatul care va acumula astăzi cel mai mare număr de voturi va câştiga alegerile. Pentru cel de-al doilea tur de scrutin nu este stabilit un prag minim de participare.

Peste trei milioane 200 de mii de cetăţeni moldoveni sunt aşteptaţi astăzi la urnele la vot. Secţiile de votare sunt deschise de la ora 7:00 până la 21:00.

Pentru turul doi al scrutinului prezidenţial au fost deschise aproximativ două mii de secţii de votare şi tipărite peste trei milioane de exemplare de buletine de vot. Totodată, Comisia Electorală Centrală a acreditat mai mulţi observatori naţionali şi internaţionali decât în primul tur, aproximativ 4600, care vor supraveghea întreg procesul electoral.

Moldovenii îşi pot exercita dreptul constituţional la secţiile de votare unde sunt înscrişi în lista electorală, potrivit vizei de reşedinţă. De asemenea, cei care nu au reuşit să-şi declare noul loc de trai pot vota la orice secţie, însă doar în baza unui certificat care le asigură acest drept.

Persoanele aflate în detenţie votează în penitenciare, iar cele internate în spitale vor beneficia de urna mobilă, însă doar dacă au solicitat în scris acest lucru. Cei care observă nereguli, le pot semnala.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la scrutinul prezidenţial sunt aşteptate peste 3,2 milioane de persoane cu drept de vot, dar datele preliminare ale celui mai recent recensământ arată că în Republica Moldova nu locuiesc atâţia oameni. Astfel, există o neconcordanţă evidentă între datele furnizate de CEC şi numărul real de alegători.