„Pe lângă faptul că s-a lucrat neprofesionist în cadrul acestui Recensământ, ştiu, cu siguranţă, că au existat intenţii ale unor oameni influenţi din politica moldovenească de a tăinui realităţile din Republica Moldova. De aceea, nu au ieşit la iveală rezultatele”, a declarat Vlad Ţurcanu la Radio Chişinău.

„S-au tăinuit cifre vreme de doi ani, pentru ca să nu se sperie investitorii. Realitatea cu privire la forţa de muncă şi cu privire la cetăţenii care se află în Republica Moldova şi care sunt sau nu sunt angajaţi, care plătesc sau nu impozite, poate să fie devastatoare. Dacă această situaţie, pe care noi o vedem pe stradă sau mergând în localităţile rurale, va fi centralizată în cifre la Biroul Naţional de Statistică, va fi un şoc pentru noi şi, mai ales, pentru partenerii noştri europeni, care fie că au cifre vechi, fie promisiuni ce nu ţin cont de realitate”, a adăugat fostul consilier al lui Timofti.

Precizăm că rezultatele Recensământului populaţiei şi al locuinţelor din 2014 vor fi făcute publice abia în martie 2017. Anunţul a fost făcut săptămâna aceasta de către directorul Biroului National de Statistică, Vitalie Valcov, care a pus această întârziere pe seama problemelor financiare ale instituţiei.

În iunie curent, Procuratura Generală a iniţiat o cauză penală pentru delapidarea fondurilor destinate pentru efectuarea Recensământului, alocate Biroului Naţional de Statistică. Potrivit procurorilor, din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru colectarea şi procesarea datelor, 1,8 milioane de lei ar fi fost cheltuite în alte scopuri.

Pentru realizarea recensământului au fost alocate 89 de milioane de lei, iar rezultatele urmau sa fie publicate până la sfârşitul lui 2014. Următorul recensământ în Republica Moldova va avea loc în 2021, în acelaşi timp cu statele UE.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.