„Plahotniuc şi-a găsit un partener de fabricare a dosarelor contra opoziţiei. Acesta este Petro Poroşenko. Ei au mai multe afaceri, pe care le conduc împreună, de exemplu Casa de Comerţ „Gemeni”, dar şi „Bucuria”. Ce fac ei? Acum se intentează dosare penale în regiunea Odesa doar ca Plahotniuc să se poată justifica că, de fapt, nu are nicio atribuţie cu ele, pentru că au fost pornite în alt stat”, a declarat Renato Usatîi, subliniind şi faptul că, recent, liderul opoziţiei antioligarhice, Andrei Năstase, a fost citat prin telefon de către reprezentanţi ai organelor de drept din regiunea Odesa.

Mai mult, preşedintele Partidului Nostru a declarat că pe numele lui Plahotniuc ar putea fi emis un mandat internaţional de arestare în baza dosarelor penale deschise în Marea Britanie şi în România, privind tentativa de omor al omului de afaceri Gherman Gorbunţov.

„Binecunoscutul killer Proca a fost reţinut în Rusia acum trei ani, ulterior, a fost extrădat în România pentru o crimă. Am început să colaborez cu MAI din România, devenind, astfel, martor important. Acum o lună, nişte intermediari de ai lui Proca m-au contactat şi au venit cu un mesaj clar de la killer. Proca a fost de acord să spună numele comanditarului, dacă vor fi îndeplinite trei condiţii. Toate acţiunile mele erau coordonate cu organele de drept din România. În scurt timp, atunci când Plahotniuc a aflat că deznodământul este aproape, mi-a fabricat un dosar penal şi a emis un mandat de arestare pe numele meu doar pentru a mă împiedica să cooperez cu ancheta din România”, a accentuat primarul de Bălţi.

Totodată, liderul PN spune că una dintre condiţiile lui Proca a fost scoaterea în regim de urgenţă a familiei sale din Moldova. În scurt timp însă, adaugă Usatîi, soţia killerului, fratele său şi doi amici au fost plasaţi în arest.

În această ordine de idei, Renato Usatîi a precizat că potrivit legii, în Republica Moldova nu putea fi intentat dosar penal privind tentativa de omor al lui Gorbunţov, deoarece există dosare similare atât în Marea Britanie, cât şi în România.

„Este cea mai murdară campanie electorală din istoria Republicii Moldova. Nu vom putea schimba acum nimic în ţară. Plahotniuc a adus oamenii în situaţia că ei, pur şi simplu, sunt gata să iasă în stradă cu furcile pentru a-l prinde. Însă atunci când va veni un mandat de arestare din Marea Britanie, Plahotniuc nu va mai avea nicio scăpare”, a conchis primarul de Bălţi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.