Totodată, Maia Sandu a menţionat că publicarea imaginilor a fost făcută de oficiali străini. 

„Am fost sancţionată pe motiv că am apărut într-o poză cu lideri europeni, chiar dacă eu nu am publicat aceste poze. Deci, aceste poze au fost publicate de instituţii din afara ţării. Şi au tot dreptul să o facă, pentru că aceste instituţii nu sunt guvernate de legea din RM. S-a insinuat că eu am vorbit la Bruxelles despre potenţiale riscuri de fraudare a alegerilor din Republica Moldova, iar, în consecinţa acestor discuţii, în Republica Moldova a venit o misiune a PPE. Ceea ce nu este adevărat. Această misiune a fost anunţată cu mult timp înainte ca să merg eu la Bruxelles. Această acuzare mi se pare lipsită de orice sens”, a declarat Maia Sandu, în cadrul dezbaterilor electorale de la postul de televiziune TVR Moldova

„PPE a postat mai multe poze şi este decizia lor, nu trebuie să întrebe de Comisia Electorală. Eu nu am promovat nicio poză şi nu am încercat să influenţez opinia publică prin aceste imagini. Sunt surprinsă, iar pe de altă parte, nu sunt surprinsă. Îmi dau seama că CEC, la fel ca şi alte instituţii publice, nu sunt neapărat independente. Anumiţi membri ai CEC încearcă să lupte cu oponenţii altfel decât prin metode legale”, a mai spus preşedintele PAS. 

Maia Sandu spune că va ataca decizia şi va demonstra că argumentele Comisiei Electorale Centrale nu sunt obiective: „Această misiune a fost anunţată cu mult timp înainte şi acest lucru îl pot confirma toţi oficialii, care s-au întâlnit cu delegaţii PPE, inclusiv preşedintele ţării. O să demonstrăm aceste lucruri în judecată. Bineînţeles că ne ia din timp, iar în loc să facem campanie şi să vorbim cu cetăţenii, trebuie să pierdem timpul cu CEC”, a explicat candidatul unic. 

În această ordine de idei, Maia Sandu a adăugat: „Am spus şi am să continui să spun că ne confruntăm cu o situaţie în care guvernarea încearcă să fraudeze aceste alegeri. Le fraudează prin folosirea resurselor administrative, prin intimidarea oamenilor. Am vrut să ştie partenerii noştri externi ce se întâmplă în Republica Moldova, să intervină cu mesaje, pentru ca autorităţile moldoveneşti să asigure alegeri libere şi corecte. Noi, cu toţii, merităm acest lucru. Iată, Comisia Electorală Centrală s-a simţit lezată şi a decis să mă sancţioneze, pentru că am transmis un asemenea mesaj. Evident că noi o să contestăm această decizie a CEC”. 

„Alegeri corecte înseamnă, în primul rând, reflectare corectă în mass-media şi acest lucru deja nu se întâmplă. Ştim că există o bună parte din media care este controlată şi care promovează informaţii eronate despre un candidat şi, dimpotrivă, prezintă în lumină exagerat de pozitivă alţi candidaţi. Vorbim despre intimidările care se întâmplă, în special, în cadrul instituţiilor publice la nivel central sau la nivel local. Am avut o conferinţă de presă cu primari curajoşi, care au vorbit despre intimidările la care sunt supuşi atunci când li se cere să asigure un număr de vot pentru candidatul PD, spunându-li-se că altfel comunitatea va avea de suferit. Nu vor fi finanţate proiectele care au fost înaintate. Despre astfel de intimidări aflăm la întâlnirile cu alegătorii. Sunt oameni care ne spun că, dacă nu vor vota sau nu vor putea demonstra că au votat pentru candidatul PD, nu vor mai primi ajutorul social. Alţii spun că vor pierde locul de muncă, dacă nu vor prezenta dovada că au votat pentru candidatul PD. Acestea toate sunt încălcări flagrante ale dreptului nostru constituţional - dreptul la alegeri libere şi corecte”, a subliniat candidatul comun.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.