„Cinism public. Procurorul general este identificat. Ceilalţi cinci au fost obligaţi să facă jocul de măscărici în aşa-numitul concurs. Prosteală şi sfidare publică a societăţii. Să facem concluzie ce fel de dosare vom avea în următorii ani. Dumnezeu să te ferească de judecata…lor. Pentru claritate, o întrebare retorică: De ce la concurs nu s-a înscris niciun fost procuror cu nume notoriu, din cercul celor care s-au afirmat de-a lungul anilor şi sunt cunoscuţi în societate ca profesionişti, oneşti, incoruptibili?”, a scris Diacov pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că şase candidaţi s-au înscris în cursa pentru fotoliul de procuror general. Este vorba despre actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, adjuncţii procurorului general Iurie Garaba şi Igor Serbinov, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, dar şi Ruslan Caşu de la Procuratura sectorului Ciocana.

Potrivit noii legi, procurorul general nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea preşedintelui legislativului, aşa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Modificarea dată intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului. Schimbarea urma să fie făcută după intrarea în vigoare a legii, fapt care nu s-a mai întâmplat. 

Fostul procuror general Corneliu Gurin şi-a anunţat demisia pe 26 februarie, în plenul Parlamentului, la o zi după ce Legea cu privire la Procuratură a fost votată în a doua lectură. Interimatul funcţiei, până în prezent, este asigurat de Eduard Harunjen.