S-a ştiut, bunăoară, că la sfârşit de decembrie, într-un hotel din Chişinău, a fost luată decizia ca la şedinţa din 4 ianuarie să nu vină majoritatea deputaţilor. Decizia a fost luată nu la şedinţa fracţiunilor parlamentare, nu la şedinţa Biroului permanent al Legislativului, nu! Indicaţia a venit din unul dintre hotelurile de la Chişinău. Când apare vreo problemă importantă de interes naţional, aceasta este tranşată, noaptea, în unul dintre hotelurile din capitală. 

De câţiva ani încoace, Republica Moldova s-a transformat în Republică-Hotel. În unele cazuri Republica-Hotel e de 4 stele, în altele, e Luxury. În funcţie de discuţiile care se poartă în Republica-Hotel. Dar hai să renunţăm la eufemisme gen – „în unul dintre hotelurile din Chişinău”. Trebuie să o spunem pe şleau, fără teama de a greşi – este vorba despre hotelul „Codru” şi de hotelul „Nobil”, proprietăţile banditului de lux Plahotniuc-Ulinici. 

Atunci când în locul cafenelei „Guguţă” se va înălţa încă un hotel, Republica-Hotel Moldova va mai avea un loc de întâlnire pentru banda lui Plahotniuc în care să se decidă soarta şi viitorul nostru. Deocamdată, Republica-Hotel Moldova trebuie să se mulţumească doar cu cele două adrese. Deocamdată, pare să fie suficient şi atâta. 

Atunci când trebuie „rezolvat” miliardul de dolari e bun hotelul „Codru”. Plahotniuc îi cheamă acolo pe Filat, pe Shor şi pe „simplul prim-ministru” Leancă şi le dă indicaţii cum să definitiveze operaţiunea. Atunci când trebuie torpilată misiunea Fondului Monetar Internaţional e potrivit hotelul „Nobil”. Plahotniuc îi ordonă finului Candu să-l cheme la „Nobil” pe guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, şi să-l forţeze să accepte demisia chiar în ajunul sosirii delegaţiei FMI. 

Când trebuie închisă gura unui premier desemnat, de care banda lui Plahotniuc se teme ca de moarte, e bun „Nobil”. În toiul nopţii vin la hotel valeţii mafiotului şi încep calculele. Unul întreabă: „Dar vor lipsi oare deputaţii socialişti?” Păi, ce, degeaba i-am dat lui Dodon licenţă pentru televiziune? – îi răspunde Plahotniuc. „Restul nu contează: comuniştii nici nu crâcnesc în faţa mea. Vor lipsi încă vreo şapte de la PD. Câţi mai trebuiesc. Încă trei? Aceştia vor fi de la Mişa Ghimpu.” Iată aşa funcţionează Republica-Hotel Moldova. 

Administratorul hotelului ştie că poate să facă tot ce-i pofteşte inima, fiindcă nimeni nu-i va spune nimic. El şi-a cazat în Republica-Hotel Moldova toată gaşca: pe procurorul general, pe şeful CNA şi al CCA, pe preşedintele Curţii Constituţionale, pe şeful liberalilor, Mihai Ghimpu, pe Voronin şi Dodon. Le-a dat camere cu pat dublu, cu mini-bar şi televizor fixat pe Publika TV sau Prime, în funcţie de gust. 

E frumoasă viaţa în Republica-Hotel Moldova – fete, şampanie, muzică şi jurnalişti pe potrivă. 

Dar noi? Cât vom suporta noi să fim conduşi din hotel? Nu e timpul oare ca Platforma DA să-i cazeze pe aceşti indivizi într-un alt hotel? La Pruncul, de exemplu? 

Val BUTNARU

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.