"Ceea ce am văzut astăzi în Parlament a fost, în primul rând, o sfidare a bunului simţ, pentru că aleşii poporului au obligaţia să se prezinte în Parlament, mai ales atunci când se votează învestirea sau neînvestirea Guvernului. Am asistat iarăşi la un joc, aşa cum obişnuieşte PD să facă, să-şi realizeze scenariile sale obscure. Era corect să se prezinte în Parlament. Era evident că guvernul Sturza nu acumulează voturi, dar trebuia să epuizeze acest exerciţiu democratic , să pună întrebări incomode, să vedem şi noi. PD a preferat un scenariu ascuns, aşa cum au făcut în ultimii ani", a declarat comentatorul politic Victor Ciobanu, pentru Jurnal TV.

"Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament este o sfidare a unei proceduri constituţionale, pentru că candidatura a fost numită de preşedinte, această procedură a fost recunoscută constituţional. A fost sfidată obligaţiunea constituţională a deputaţilor de a participa la astfel de şedinţe. Votul putea fi oricare, însă noi am eşuat în a asculta prezentarea candidatului , deputaţii nu au pus întrebări , Guvernul nu a răspuns la aceste întrebări. A fost sfidată opinia publică, pentru că noi toţi am vrut să vedem cu ce vine această echipă. A fost sfidată democraţia şi a fost sfidată opinia publică. Ceea ce s-a produs este nimic altceva decât terapia şoc despre care ne-a vorbit Plahotniuc şi care ne aşteaptă pe noi în cazul în care noi vom avea un Guvern condus fie de Plahotniuc, fie de cineva din cercul lui", susţine şi Alexei Tulbure, fost ambasador al RM la ONU şi la Consiliul Europei.

"Nu este decât o farsă bine organizată de către PD împreună cu PL şi cu alţii din grupările mafiote oligarhice din RM. Guvernul Sturza nu-i convine în primul rând lui Plahotniuc şi acoliţilor săi, nu coincidea cu intenţiile acestui oligarh de a se menţine la putere, de a controla fluxurile de finanţare, de a se îmbogăţi în continuare pe spatele cetăţenilor. La această farsă a participat şi Curtea Constituţională, care, într-un fel, facilitează drumul lui Plahotniuc pentru a fi unul dintre candidaţi. Dacă nu el, atunci unul din anturajul său. Consider că preşedintele Timofti are în continuare dreptul să numească un candidat pe care îl consideră integru. Nu e neapărat să fie emanaţia acestor grupări criminale. Vom vedea dacă ceea ce a promis înainte de anul nou, inclusiv în mesajul de Revelion, au fost cuvinte de preşedinte sau au fost ocazionale", afirmă şi jurnalistul Vasile Năstase.

Ofiţerul de presă al Partidului Democrat nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacţie.

De menţionat că şedinţa specială de astăzi a Parlamentului, în care urma să fie votat Guvernul Sturza, a fost închisă din lipsă de cvorum, iar tentativa de învestire a cabinetului de miniştri a fost declarată eşuată. Socialiştii şi comuniştii au spus din start că nu vor participa la şedinţă, însă PD, PL, PLDM şi grupul Leancă ar fi asigurat cvorumul în Parlament. Trei deputaţi de la PL şi şase de la PD au absentat însă, provocând lipsa de cvorum. Este vorba despre Artur Gutium, Alina Zotea şi Iurie Dîrda de la PL şi Valentina Buliga, Constantin Botnari, Vladimir Andronachi, Elena Bacalu, Eugen Nichiforciuc şi Corneliu Padnevici de la PD.