„Îmi pasă de ce face guvernul meu. Şi după câte ştiţi, guvernul meu discută cu guvernul vostru pe nişte teme precise zilele astea şi este partea din agenda noastră din România de a discuta cu Dacian Cioloş, pentru a vedea ce pune el în acele condiţionalităţi”, a declarat politologul Ioniţă.

Totodată, expertul român subliniază că împrumutul din partea României va fi condiţionat de o listă de măsuri, care trebuie implementate în folosul cetăţeanului. „Chiar în eventualitatea unor alegeri anticipate este un orizont de două-trei luni, banii se termină însă în 45 de zile. Noi am presat guvernul nostru ca prima tranşă de împrumut să fie condiţionată de o listă de măsuri precise, ceea ce până acum nu am fost în relaţia cu RM, şi să reflecte agenda bunei guvernări. Nu agenda Vest sau Est, ci agenda reformei RM pentru cetăţeni, indiferent de cine este la guvernare”, explică Sorin Ioniţă.

În aceste circumstanţe, expertul anunţă că pentru a obţine finanţarea, noul guvern va trebui să întreprindă un şir de reforme în sistemul judiciar şi bancar. „Bani nu vor fi, în momentul de faţă Bucureştiul este singurul posibil finanţator. Din condiţionalităţi nu vor lipsi reforma sistemului judiciar, a celui bancar şi problema BEM, adică a conducerii. Societatea civilă română cere vouă, societăţii civile din RM să ne ajutaţi să formulăm codiţii pentru premierul Cioloş”, a conchis Ioniţă.