„Deşi am avut mai multe dezbateri cu majoritatea parlamentară, suntem de acord să organizăm un referendum constituţional pentru alegerea şeful statului de către popor, iar pentru a evita eforturile pentru colectarea semnăturilor va fi propus în Parlament acest referendum”, a menţionat Candu.

„Revendicarea privind demiterea unor şefi de instituţii - pot spune că vom face acest lucru, iar situaţia este că la CEC expiră mandatele chiar în februarie şi putem oferi opoziţiei posibilitatea de a avea membri în Comisia Electorală. Aceasta poate avea loc chiar la primele şedinţe plenare din sesiunea ce urmează. O altă revendicare a fost legată de demiterea unor şefi de instituţii şi aş fi vrut să vorbesc cu liderii protestatarilor. Situaţia este diferită de la o instituţie la alta. CNA, CNI - intenţia este de a reforma aceste instituţii. În lista revendicărilor era şi solicitarea de eliberare a domnului Petrenco, este o revendicare care nu ţine de noi. Ar fi ilegal să intervenim în actul justiţiei, însă aş putea propune crearea unei comisii care să monitorizeze cum evoluează acest caz”, a continuat Candu.

În context, speakerul a menţionat că revendicarea privind dizolvarea Parlamentului nu poate fi îndeplinită. „Despre revendicarea privind dizolvarea parlamentului m-am expus şi la ultimul meu briefing şi am spus că Parlamentul nu se poate autodizolva, legea interzice acest lucru. Constituţia prevede trei motive pentru această procedură. Despre aceasta putem vorbi în aprilie, în cazul în care nu va putea fi ales preşedintele”, a mai adăugat Candu.

Amintim că reprezentanţii mişcării protestatare au înaintat guvernării o listă de revendicări printre care demisia necondiţionată a şefilor Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, Băncii Naţionale, Curţii Supreme de Justiţie, Curţii de Apel, organizarea alegerilor anticipate, demiterea Guvernului Filip, organizarea referendumului republican privind alegerea preşedintelui de către popor, etc.