Protestatarii vor să dea jos o guvernare pro europeană. Fals. Guvernarea aceasta este pro propriul buzunar. Oricine din prietenii mei din România a fost la Chişinău a văzut că în cea mai săracă ţară din Europa numărul de Porsche Cayenne este uriaş. Mai exact, numărul de modele Porsche Cayenne noi vândute în Moldova a fost la fel de mare ca în România sau chiar mai mare. Politicienii au tot felul de afaceri cu statul, fură din bănci, fură afacerile personale ale unor oameni. Politicienii de la putere şi-au subordonat prin corupere şi şantaj o grămadă de instituţii care funcţionează acum doar în folosul lor. Şi nu vorbesc doar de vamă, procuratură, fisc. Până şi spitalele de stat au ajuns să fie afaceri private ale unor politicieni de la guvernare.

Guvernul a fost instalat legitim. Greşit. În primul rând, în spaţiul public de la Chişinău s-a vorbit despre cumpărarea deputaţilor din diferite partide cu 400-500 de mii de euro. Sunt deputaţi care au spus deschis că li s-a propus bani pentru a vota acest guvern. Numai că instituţiile statului nu s-au sesizat. Instituţiile statului controlate de oligarhi, evident. Toată lumea se face că nu vede cum s-a format ”majoritatea” în Parlament. În România există dosare pe numele celor care au încercat să cumpere alegătorii, în Moldova au fost făcute publice informaţii despre cumpărarea deputaţilor şi… nicio mişcare.

O fi fost câteva încălcări, dar Guvernul a fost votat, Guvernul este în funcţie. Şi-a depus jurământul. Nu aveţi ce să faceţi. O manipulare. Orice student la drept, cu minimă pregătire juridică o să vă arate cel puţin 1 încălcare a Constituţiei, a regulamentului Parlamentului. Acest Guvern a fost votat în pripă. Nimeni nu ştie măcar ce vrea să facă. Nimeni nu a avut ocazia să pună în Parlament barem o întrebare primului ministru. Totul s-a făcut în grabă mare. Deşi urma să fie votat joi sau vineri, puterea de la Chişinău a anunţat ieri, în jurul orei 13.00, că votul se va produce peste 3-4 ore. Chiar şi miniştrii din acest cabinet au fost luaţi prin surprindere şi au fost cât pe ce să întârzie la propria desemnare. Mai târziu, preşedintele Timofti a anunţat prin purtătorul de cuvânt că depunerea jurământului se amână, asta pentru a linişti protestatarii. Când colo, la numai 3-4 ore de la declaraţie, Preşedinţia anunţă că Guvernul a depus jurământul. S-a întâmplat noaptea, ferit de ochii lumii, fără presă, fără să ştie nimeni nimic. Regulile democraţiei, ale transparenţei au fost călcate în picioare, spre uriaşa indignare a protestatarilor.

La Chişinău a fost o lovitură de stat. Oameni pregătiţi, cu măşti de gaze, cu răngi, cu spray-uri lacrimogene au distrus Parlamentul. Fals. Tocmai ce am spus că protestatarii abia dacă au avut timp să se adune în faţa Parlamentului. Când să mai fie pregătită lovitura de stat? Şi apoi, la Chişinău, foarte mulţi şoferi au de regulă câte o rangă în maşină, un obicei sovietic al şoferilor de Lada, Moskvici. Măştile de gaze, spray-urile pot fi luate, evident, de la poliţişti. Şi stricăciunile din Parlament au fost mult mai mici decât cele de pe 7 aprilie din 2009. Nici nu se compară. Iar argumentul suprem. Ştiţi de ce nu a fost lovitură de stat? Ce lovitură de stat se termină cu părăsirea instituţiei pe care o iei cu asalt? Adică pui mâna pe instituţie, apoi o predai autorităţilor pe care vrei să le răstorni? Logica unor ”analişti” este şchioapă. Imediat ce poliţiştii au fost scoşi din Parlament, protestatarii au ieşit şi ei de acolo. De fapt, lovitura de stat a fost dată de Guvernul instalat cu grave încălcări. Asta a fost ideea lor. Organizăm rapid votarea, încălcăm nişte reguli ale democraţiei, câteva legi din Constituţie, dar îi punem pe oameni în faţa faptului împlinit. Numai că au întins coarda prea tare. Atât de tare, că aceasta s-a rupt. Emoţia a dat afară, iar mămăliga a explodat.

Protestatarii nu au nicio şansă. SUA, UE, România ţin cu puterea. S-a terminat cu protestele. Manipulare. România, SUA şi UE s-au pripit crezându-i pe cuvânt pe politicienii care conduc acum Moldova – politicieni fără susţinere populară – că vor instaura liniştea la Chişinău. Aceste declaraţii pripite venite din vest i-au dezamăgit în special pe protestatarii pro europeni, pro români. Multă lume m-a întrebat, Vitalie, de ce au făcut asta? De ce au fraternizat cu oligarhii corupţi? Le-am spus oamenilor că este evident de ce. Politicienii din vest au închis ochii la actele uriaşe de corupţie şi au considerat că orientarea declarativă pro occidentală a oligarhilor este mai importantă. Eu sper că în curând vom vedea o schimbare de atitudine. Sper ca politicienii din vest să nu îi mai susţină deschis pe cei de la putere. Sper să ceară un dialog între protestatari şi putere. Important acum este să oprim violenţele. Iar asta, stimaţi politicieni din vest, dragi fraţi români, nu se face prin numirea grăbită a Guvernului, depunerea jurământului pe ascuns, noaptea. Oligarhii moldoveni nu au făcut decât să-i întărâte şi mai mult pe protestatari.

Dacă au loc alegeri anticipate la putere în Moldova sigur vor veni pro ruşii. O manipulare. Am arătat de atâtea ori că nu doar pro ruşii sunt cei care contestă puterea oligarhică de la Chişinău. Sunt şi forţe pro europene care şi-ar dori să continue parcursul spre vest al Republicii Moldova. Doar că ele sunt considerate prea slabe, prea mici, încă nepregătite. Vă amintesc că la fel s-a spus despre actualele partide, pretinse pro europene, imediat după 7 aprilie. Iată că au reuşit să preia atunci puterea, iar astăzi vor să se menţină la putere chiar cu încălcarea normelor de drept. Vreau să spun că dracul nu este atât de negru. Din punctul meu de vedere, lupta geopolitică trece acum pe locul doi. Importantă este lupta cu corupţia. Moldova a trăit sub Voronin, un comunistoid, un general sovietic de miliţie. Şi totuşi, acest general a fost cel mai mare duşman al lui Putin. În plus, dacă Vestul îi mai ţine în braţe pe corupţi, s-ar putea să piardă bruma de încredere pe care moldovenii o mai au în integrarea europeană. Politicienii aflaţi în opoziţie spun în public multe prostii pentru votanţii lor. Am informaţii sigure, însă, că la întâlnirile cu diplomaţii din vest, Renato şi Dodon au fost mai moderaţi, mai pisicuţi. Nu spun că e bine să vină aceştia doi la putere, spun doar că dacă rămân oligarhii în Parlament, în curând nu o să mai avem ce integra în Uniunea Europeană.

Vitalie Cojocari