În această situaţie, Consiliul Marii Adunări Naţionale a lansat un apel la mobilizare, după ce la ultimul protest din PMAN s-a decis ca în ziua în care se va examina învestirea Guvernului PD, Parlamentul să fie înconjurat de protestatari.

„MOBILIZARE TOTALĂ ACUM!!! Şedinţa de învestire a prim-ministrului propus de Plahotniuc, Pavel Filip, are loc AZI, la ora 16:00. Toată lumea de bună credinţă este chemată, începând de ACUM! REZISTĂM ÎMPREUNĂ!”, este apelul Consiliului Marii Adunări Naţionale.

„CMAN a anunţat că această clică vrea să instaureze o dictatură, eu am această certitudine şi oamenii din piaţă au înţeles asta. Suntem obligaţi să chemăm oamenii, este inadmisibilă această situaţie. Ne-am obişnuit că ziua şedinţei este joi, unii erau informaţi că şedinţa va avea loc vineri. Este pur şi simplu o hoţie! Suntem furaţi în continuare. Facem apel către oameni să vină la Parament, ca să protestăm”, a declarat preşedintele CMAN, Andrei Năstase.

Pavel Filip a fost desemnat pentru funcţia de premier imediat după ce Ion Păduraru şi-a depus mandatul, motivând că nu doreşte să aibă o confruntare cu majoritatea parlamentară. Tot mai mulţi experţi, printre care şi analistul politic Vladimir Socor, spun că nominalizarea lui Pavel Filip este o înaintare indirectă a controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc. Totodată, analiştii politici şi experţi în dreptul constituţional au afirmat că majoritatea parlamentară, care susţine candidatura Partidului Democrat, nu a fost formată legal. Amintim că Vladimir Plahotniuc a fost înaintat de PD de două ori la funcţia de premier, însă preşedintele nu l-a desemnat din cauza suspiciunilor privind integritatea acestuia.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.