„Plahotniuc şi forţele politice de sub comanda sa au încercat, de fapt, o lovitură de stat. Dânşii nu aveau niciun drept legal sau constituţional să respingă actul preşedintelui Timofti de a nu aproba candidatura lui Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Domnul Timofti şi-a exercitat prerogativa sa constituţională. Respingerea acestui act de către PD, de anturajul domnului Plahotniuc, nu e altceva decât încercare de lovitură de stat şi anume aşa trebuie interpretată. Trebuie să salutăm şi să susţinem poziţia domnului Nicolae Timofti, care, exercitându-şi din nou prerogativele constituţionale, a desemnat un nou candidat la funcţia de premier”, a declarat Socor aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Mai mult, Curtea Constituţională a „întors pe dos” Constituţia Republicii Moldova şi a contribuit la tentativa de lovitură de stat, afirmă expertul. 

„CC a devenit un fel de auxiliar al PD în evoluţia lentă către o lovitură de stat. Anume aşa se poate interpreta decizia CC din 29 decembrie 2015, decizie luată la propunerea unei părţi a PCRM, care s-a solidarizat cu Plahotniuc. Prin această decizie a Curţii, preşedintele este lipsit de prerogativa sa constituţională de a desemna el însuşi un candidat pentru prim-ministru. CC a întors pe dos Constituţia RM. Potrivit Constituţiei, preşedintele are dreptul să înainteze candidatul după consultarea cu fracţiunile parlamentare, dar dreptul de a înainta candidatul îi revine preşedintelui. Curtea Constituţională l-a obligat însă pe preşedinte să accepte orice nominalizare din partea unei majorităţi parlamentare. Majoritate care, ştim, s-a constituit în parte prin corupţie sau şantaj”, afirmă Vladimir Socor.

„Deci preşedintele Nicolae Timofti este astăzi apărătorul de frunte al ordinii constituţionale în Republica Moldova”, a adăugat analistul politic.

În opinia lui, RM se confruntă astăzi, pe lângă criza politică, şi cu una constituţională. „Avem de a face cu o încercare de capturare deplină a statului de către Partidul Democrat, a cărui vitrină politică este Marian Lupu, în timp ce adevăratul diriguitor este domnul Plahotniuc. Iar Preşedinţia este o redută care se opune acestei lovituri de stat mascate”, a mai declarat Socor.

Referindu-se la ce va urma în continuare, Vladimir Socor a spus că, cel mai probabil, vom avea alegeri anticipate. Însă dacă până nu demult analistul nu agrea scenariu, acum şi-a schimbat opinia şi afirmă că un scrutin nu este soluţia ideală, dar este cea mai bună posibil, la ora actuală.

„Acum câteva luni eram foarte sceptic, chiar pesimist în ceea ce priveşte alegerile anticipate. Evaluam inacceptabil riscul ca stânga roşie să câştige alegerile. Între timp însă, în ultimele luni, mi-am reevaluat analiza. Văd că la Chişinău există în rândurile forţelor politice pro-occidentale, cât şi în societatea civilă, o dorinţă şi o încredere crescândă în capacitatea forţelor prooccidentale de a ieşi cu rezultate bune din eventualele alegeri anticipate. Situaţia actuală este intolerabilă şi aruncă RM într-un haos şi o criză permanentă. Sistemul de guvernare prin partide politice a eşuat total, este discreditat iremediabil şi continuarea acestui sistem nu poate fi decât în favoarea forţelor proruse. De aceea alegerile anticipate sunt soluţia nu ideală, dar cea mai bună posibilă”, spune Vladimir Socor.

Un aspect aparte este însă alegerea momentului pentru alegerile anticipate, crede analistul. „Se profilează noi forţe politice pe centru-dreapta. Ele au nevoie de cel puţin câteva luni pentru a se organiza şi a participa în alegeri. Avem nevoie de o formulă legală, constituţională, pentru o perioadă de câteva luni, ca să permitem noilor forţe politice să se cristalizeze şi să se organizeze. Întrebarea e cum să ajungem la această perioadă de tranziţie. Şi aici, cred odată în plus, preşedintele Timofti poate deveni garantul constituţional al unei asemenea perioade de tranziţie”, a conchis Vladimir Socor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.