„Nu mai este un secret pentru nimeni cât de dezamăgiţi sunt cetăţenii acestei ţări de situaţia din justiţie. În acest sens, vreau să fac un anunţ. Săptămâna viitoare, pe 15 septembrie, în RM vine un procuror din România, cu experienţa DNA, care va sta alături de ai noştri, va examina dosare de rezonanţă, le va revizui pe unele. S-a tot vorbit că DNA trebuie să treacă Prutul. Putem spune că o primă rândunică va veni săptămâna viitoare. Noi putem vorbi mult despre demisii la nivel de conducere, dar dacă nu schimbăm sistemul n-avem nicio şansă”, a declarat speakerul Andrian Candu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mai multe detalii despre procurorul român care urmează să vină la Chişinău Candu nu a putut spune. „Selecţia şi aprobarea o face Uniunea Europeană. Acest procuror vine pe dimensiunea luptei împotriva corupţiei. Nu cunosc detalii, nume şi profil. Mai multe vom putea spune săptămâna viitoare”, a menţionat preşedintele Parlamentului.

Totodată, Candu a menţionat că pledează pentru reevaluarea tuturor judecătorilor şi chiar pentru lichidarea CNI şi CNA. „Să fie testată integritatea judecătorilor, să fie verificate averile, abia după aceasta să urmeze reconfirmarea lor în funcţie. Eu personal cred, este opinia mea personală, că CNA şi CNI trebuie reformate radical. Poate chiar trebuie lichidate şi să creăm altceva. Dacă CNA încă mai face câte ceva, CNI, îmi pare rău, dar nu e deloc funcţional şi încă şi cu conflicte în interior”, a mai spus Andrian Candu.

Liderii Platformei DA au însă dubii în privinţa anunţului făcut de preşedintele Parlamentului. Fostul judecător al RM la CEDO, Stanislav Pavlovschi, spune că îl pune pe gânduri faptul că iniţiativa vine din partea lui Andrian Candu.

„În principiu este un pas normal. Regret că acest pas a fost întreprins numai după protestele masive. Autorităţile lucrează numai sub presiunea poporului. Fără această presiune vă asigur că iniţiativa respectivă nu era să fie întreprinsă. Desigur, mai bine aşa decât nimic, dar depinde foarte mult de împuternicirea acestui procuror care va activa în RM, cât de bine cunoaşte legislaţia ţării noastre şi practica judiciară de la noi. Este important şi cât de principială este această persoană. Foarte mult depinde de verticalitatea procurorului, deoarece se poate de găsit şi la DNA un om care să fie un papă-lapte. Deci trebuie să fie un procuror veritabil, cu verticalitate. Timpul va arăta acest lucru”, afirmă Stanislav Pavlovschi.

Cât despre verificarea judecătorilor, fostul judecător la CEDO a declarat: „Îmi este greu să spun ce are în vedere domnul Candu. Trebuie verificată integritatea, profesionalismul şi capacitatea acestor judecători de a fi independenţi şi imparţiali. Pentru ei legea este ceva abstract. Pentru ei este important ca omul să fie băgat la închisoare, dar nu contează cine este cu adevărat vinovat. Pe lângă aceasta, există flagelul corupţiei: ai plătit bani - ai rezolvat această problemă, nu ai plătit bani - nu ai rezolvat problema. Este un conglomerat de probleme care trebuie rezolvate. Nu pot spune dacă Andrian Candu este capabil să soluţioneze aceste probleme. Ceea ce mă pune pe gânduri este faptul că anume Candu a iniţiat acest proiect. Această atribuţie este a lui Gurin, care pretinde că este procurorul general al RM.”

La rândul său, observatorul politic Igor Boţan afirmă că venirea unui procuror DNA la Chişinău este un semnal bun, dar insuficient. Mai mult, ar putea fi o tentativă a guvernării de a arunca praf în ochii societăţii.

„Guvernarea începe să reacţioneze la cerinţele protestatarilor, dar o face prea târziu. Ceea ce face guvernarea este un fel de aruncare de praf în ochi. Problema RM nu constă doar în adoptarea unei noi strategii şi invitarea unui procuror DNA. Problema este foarte clară: statul este captiv, instituţiile statului sunt politizate. Ele trebuie depolitizate, iar captivitatea statului se datorează liderilor partidelor corupte care se află la guvernare. Aceste acţiuni aveau un impact colosal dacă ele veneau după mitingul din aprilie sau măcar după Marea Adunare din mai. Noi acum avem votul Marii Adunări Naţionale. Astfel de acţiuni sunt salutate, dar sunt insuficiente pentru a scoate statul din captivitatea oligarhilor. Este un semnal bun, dar insuficient. Trebuie să continuăm discuţiile, trebuie să continuăm mişcarea de protest care trebuie să aibă contur foarte clar nu doar pentru atingerea obiectivelor imediate, dar şi pentru ca această mişcare de protest să fie o armă paşnică şi civilizată în orice situaţie, ca societatea civilă să poată să-şi poată spune apăsat punctul de vedere”, a comentat Igor Boţan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.