La baza contestaţiei stau multiplele încălcări depistate de observatorii PSRM, precum şi rapoartele membrilor birourilor electorale, dar şi contestaţiile depuse de observatorii naţionali. „Ca argumente, vorbim despre acele buletine sustrase, despre faptul că mass-media nu a putut face anumite înregistrări video sau foto, faptul că a fost limitat accesul la listele electorale, în special la cele suplementare. La fel, nu a fost posibil de a verifica nemijlocit dacă alegătorul prezentat în faţa Comisiei are sau nu domiciliu etc.”, a specificat Maxim Lebedinschi.
 
Totodată, juristul PSRM a mai spus că astăzi Curtea de Apel Bălţi urma să se pronunţe asupra demersului PSRM privind necesitatea renumărării voturilor exprimate pentru Consiliul Municipal Chişinău, dar şedinţa a fost amânată pentru data de 9 iulie.
 
Reprezentantul Partidului Liberal şi al lui Dorin Chirtoacă, avocatul Tatiana Iovu, a subliniat că alegerile locale din acest an s-au desfăşurat în conformitate cu standardele electorale şi principiile democratice. „Procedura de vot a fost legală. Cetăţenii municipiului Chişinău şi-au exprimat dreptul de vot, respectiv urmează să respectăm dreptul de vot al cetăţenilor. Şi toate argumentele sau probele care au fost aduse, ele nu sunt întemeiate şi nu pot influenţa rezultatele votării”, a precizat Tatiana Iovu.
 
Potrivit rezultatelor Comisiei Electorale Centrală (CEC), după procesarea a 100% de procese verbale, candidatul PL, Dorin Chirtoacă, a învins cu 53,44% din voturile alegătorilor, iar contracandidata acestuia, socialista Zinaida Greceanîi, a obţinut 46,56% din voturi.