„Discuţiile la această etapă sunt duse la nivelul liderilor de partid care trebuiau să clarifice liniile directoare după care trebuia să fie lucrate în grupurile de negociatori. Urma ca PD şi PLDM să clarifice dacă vor să coalizeze, dacă sunt dispuşi să facă o coaliţie care ar avea la bază reforme. Nu a existat nici o întâlnire la nivelul negociatorilor”, a declarat vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu.

„Deocamdată s-au întâlnit şi se duc discuţii la nivel de lideri de partid, încă nu au fost formate echipele de negociatori. Sperăm că pe parcursul acestei săptămâni se vor purcede la negocieri pentru formarea coaliţiei”, a explicat deputatul PLDM, Tudor Deliu.

Liberalii sunt suspicioşi şi nu exclud că această tergiversare are loc pentru că PD şi PLDM ar purta în paralel tratative cu PCRM, cum au făcut şi anterior.

„Există un sentiment că se amână lucrurile. Am sentimentul amar din 2013, 2014, când se negocia paralel şi de la început cu PCRM şi acolo erau adevăratele negocieri”, a spus liberalul Munteanu.

Liberal-democraţii neagă acuzaţiile, iar Partidul Democrat şi comuniştii refuză să comenteze acest subiect.

„Deseori această temere este pentru ei şi o scuză, un mod de a se spăla pe mâini. De fiecare dată când ne învinuiesc că noi negociem cu PCRM, dar de fapt ei nu doresc să negocieze. Asta e portiţa lor de ieşire eventual dacă nu se ajunge la o înţelegere”, a comentat deputatul PLDM, Valeriu Ghileţchi.

„PL poate să spună ce consideră că trebuie să spună. Eu nu am să comentez pentru că nu sunt la curent”, a menţionat democrata Raisa Apolschi.

Întrebaţi dacă poartă sau nu tratative cu alte partide parlamentare în vederea creării unei majorităţi, comuniştii au evitat să dea un răspuns. „Când o să fie discuţii noi o să vă informăm”, a spus scurt liderul fracţiunii PCRM, Violeta Ivanov.

Amintim că a cincea formaţiune parlamentară, cea a Partidului Socialiştilor, a anunţat din start că nu participă la negocieri pentru formarea unei coaliţii şi că pledează pentru alegeri anticipate. Învestirea unui nou Guvern trebuie să aibă loc până pe 12 septembrie. În caz contrat şeful statului va fi obligat să dizolve Parlamentul şi vor demara alegeri anticipate.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.