„Combaterea corupţiei, stabilitatea economică şi întărirea instituţiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare şansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această şansă se numeşte România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare”, a declarat Klaus Iohannis

Totodată, preşedintele României a accentuat că partidele din Parlament trebuie să formeze cât mai curând o alianţă de guvernare şi că orice întârziere în acest sens nu este una benefică.

„Sperăm că la Chişinău se va forma cât mai curând o nouă coaliţie solidă, stabilă, capabilă să consolideze parcursul european al Republicii Moldova şi să continue în ritm accelerat procesele de reformă. În actualul context intern şi regional, întârzierile sau ezitările nu sunt benefice. În opinia noastră, acestea nu sunt doar aşteptări ale României sau ale celorlalţi parteneri europeni, ci, în primul rând sunt aşteptări ale cetăţenilor Republicii Moldova”, a spus Iohannis.

„Îmi doresc ca la Chişinău să fie format cât mai curând un nou Guvern, care ar urma să pună în aplicare planurile pe care le avem”, a adăugat şi preşedintele Nicolae Timofti.

Liderul de la Cotroceni a ţinut să menţioneze că statul român va continua să investească în formarea studenţilor moldoveni care vin la studii în România.

„Vreau să vă asigur că România va continua să investească în pregătirea tinerilor din Republica Moldova, având credinţa că, astfel, contribuie implicit la dezvoltarea şi integrarea în familia europeană de valori a ţării dumneavoastră, domnule Preşedinte. România alocă deja anual 5.000 de burse de studiu pentru studenţii din Republica Moldova şi peste jumătate din copiii preşcolari din această ţară beneficiază de programul finanţat de România pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor. Universităţile din ţările noastre cooperează în cadrul unor numeroase programe bilaterale, dar şi europene, prin schimb de studenţi şi profesori", a mai precizat Klaus Iohannis.

În cadrul vizitei în Românie, preşedintele Republicii Moldova a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Meritul i-a fost oferit de Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, în cadrul unei ceremonii solemne la care a participat şi preşedintele român, Klaus Iohannis.

Cei doi şefi de stat urmează să viziteze împreună Cetatea de Scaun a Sucevei, la finalul vizitei. Este a doua întrevedere dintre cei doi şefi de stat, după vizita pe care Klaus Iohannis a făcut-o, în februarie, în Republica Moldova, imediat după ce a preluat mandatul de preşedinte.