„Răul este în partidele corupte din Republica Moldova care au avut încrederea din partea populaţiei şi care au avut semnate cecuri în alb din partea partenerilor europeni şi americani şi care au contribuit la furtul miliardului sau au fost complice. Aceste partide au politizat instituţiile de ocrotire a normelor de drept şi instituţiile de reglementare. Prima sarcină – depolitizarea acestor instituţii în conformitate cu hotărârea Curţii Constituţionale din 21 decembrie 2010. Este o sarcină realizabilă”, a declarat Boţan în cadrul unui interviu la Europa Liberă.
 
Igor Boţan a accentuat că Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, care a organizat duminică un nou protest de amploare contra guvernării corupte, nu este controlată de nimeni, răspunzând astfel acuzaţiilor aduse de liderul PL, Mihai Ghimpu, care a fost văzut la o întâlnire cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, cu o zi înainte de manifestaţia platformei, după care a ocupat PMAN pentru o întâlnire cu alegătorii chiar în timpul protestului.
 
„În ţara aceasta atmosfera este atât de otrăvită că nimeni nici măcar nu admite că lucrurile pot fi pure şi curate. Şi îmi amintesc de povestea cu vrăjitorul bun şi vrăjitorul rău care au intrat în competiţie şi au pregătit fiecare otravă unul pentru altul şi trebuiau să le bea şi să găsească şi antidot. Şi cel bun i-a dat contracandidatului apă pură, care, încercând să identifice care este antidotul şi bându-l, a murit de propriul antidot. Acelaşi lucru le spunem şi noi. Nimeni nu stă în spatele acestei platforme şi nu poate sta, pentru că noi suntem atât de diferiţi că nu încăpem în buzunarul unui oligarh sau al altuia”, a menţionat Igor Boţan.

Analistul politic a adăugat că partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova trebuie să acorde vot de blam partidelor politice care se află la guvernare şi să condiţioneze suportul financiar acordat ţării noastre prin depolitizarea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi a instituţiilor de reglementare.

Igor Boţan susţine că acest mesaj este promovat puternic de reprezentanţii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” la întâlnirile cu misiunile diplomatice acreditate la Chişinău.

„Mesajul pentru aceşti parteneri de dezvoltare este: „Dacă mai daţi necondiţionat bani şi în continuare, ratingul de încredere în Uniunea Europeană va scădea. Aşa cum a scăzut în ultimii şase ani de la 73% la 37%. Noi putem recupera acest rating cu eforturi comune, dacă punem în prim-plan depolitizarea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi a instituţiilor de reglementare. Dacă partidele pe care le-aţi susţinut şi care, a propos, fac parte din familia europeană politică, dacă le daţi un vot de blam voi, aici, ca să înţeleagă lumea că nu poate această familie minunată europeană să aibă în rândurile sale partide conduse de lideri corupţi şi compromişi. Avem o agendă comună. Putem să încercăm în mod legal”, a mai spus reprezentantul Platformei DA.
 
Precizăm că duminică la Chişinău, Platforma DA a organizat un nou protest de amploare contra guvernării corupte. Zeci de mii de oameni au cerut demisia mai multor şefi ai instituţiilor de stat, încarcerarea mai multor politicieni, returnarea miliardului furat din sistemul bancar şi continuarea parcursului european. Indignaţi de abuzurile comise de guvernanţi, participanţii la protest au înaintat o listă de revendicări autorităţilor şi le-au dat un termen-limită, până pe 27 august, pentru a le îndeplini.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.