Potrivit raportului Kroll, jaful de la cele trei bănci s-a produs în mai multe etape, având drept rezultat final colapsul de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Prima etapă a reprezentat schimbarea acţionarilor celor trei instituţii financiare.

Notarul Olga Bondarciuc se numără, alături de alte 20 de persoane şi entităţi, printre cei care în august 2012 au achiziţionat Unibank-ul de la Vienna Capital Partners. Specialiştii Kroll notează că aceste persoane au avut legături între ele şi au acţionat în urma unei înţelegeri. Drept argument, ei invocă faptul că toţi au cumpărat pachete de acţiuni mai mici de cinci procente, împrumutându-se în acest scop cu bani de la aceleaşi firme din străinătate, sumele fiind virate prin aceleaşi bănci letone.

De exemplu, Olga Bondarciuc, a cumpărat 4,58 la sută din acţiunile Unibank, iar pentru asta a împrumutat peste 4,5 milioane de lei de la un oarecare Nicole Cutroglo, din Chişinău şi alte peste 12 milioane de lei de la Harrogate Consulting LLP, entitate de la care au împrumutat aproximativ aceleaşi sume alţi doi acţionari: Rita Tvic şi Vladimir Novosadiuc. 

Cumpărarea acţiunilor la Unibank şi, în paralel, schimbarea acţionariatului la Banca Socială şi Banca de Economii au fost primele etape ale unor evenimente despre care Kroll constată că au avut loc concertat cu scopul de a scoate cât mai mulţi bani posibil din cele trei bănci, astfel încât s-a ajuns la colapsul din noiembrie 2014, când gaura financiară a atins cifra de 18 miliarde de lei.

Jurnal TV a încercat să obţină un comentariu de la notarul Olga Bondarciuc, care îşi desfăşoară activitatea în incinta Centrului „Global Business”, unde îşi are biroul şi oligarhul Vladimir Plahotniuc, dar ea nu a fost de găsit. Jurnal a încercat două zile la rând să ia legătura cu Bondarciuc, dar fără succes.

Olga Bondarciuc, care deserveşte de mai mulţi ani VictoriaBank, a ajuns în atenţia presei acum doi ani, când s-a aflat că Plahotniuc a fost monitorizat de către Interpolul italian. În documentele Interpol se spunea că Plahotniuc era monitorizat pentru legături cu gruparea mafiotă din Rusia Solnţevskaia şi pentru implicare în afaceri imobiliare ilegale. Iniţial, Plahotniuc a negat că ar fi monitorizat de Interpol şi a prezentat în Parlament un document confirmat notarial de către Olga Bondarciuc, în care se menţiona că nu ar fi urmărit de instituţia internaţională. Peste o săptămână, însă, oligarhul a fost nevoit să recunoască că a fost monitorizat, după ce Ministerul de Interne a prezentat documente care confirmau acest lucru. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.