Altfel spus, CNI nu va verifica dacă este sau nu adevărat că prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, ar fi proprietarul companiei Finpar Invest SRL, firmă care, potrivit investigaţiei RISE Moldova, deţine un capital social de aproape jumătate de miliard de lei, dar şi două hoteluri, două restaurante, un business centru şi mai multe hectare de pământ în capitală. Întrebat care este motivul neînceperii controlului asupra averii lui Plahotniuc, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu, s-a cam bâlbâit. 

„Eu nu sunt obligat să... mm... eu nu sunt obligat să-mi justific votul. Membrii comisiei nu sunt obligaţi să-şi justifice poziţia sa. Nu contează situaţia dată, este vorba de o situaţie care s-a votat colegial”, a spus Donciu.

Şi finul de cununie al lui Plahotniuc, Andrian Candu, a scăpat de verificări. Reporterii RISE au sesizat CNI în privinţa faptului că în perioada 2010-2011, atunci când era deputat, Candu nu şi-a declarat veniturile obţinute de pe urma faptului că reprezenta interesele a două companii ce ar aparţine naşului său. În acest caz, Anatolie Donciu a invocat faptul că Legea privind declararea averii şi intereselor personale a intrat în vigoare abia în martie 2012.

Amintim că Andrian Candu a declarat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că în 2010 nu era în politică şi în 2011 nu ar fi semnat acte în numele companiilor off-shore OTIV Prime Media BV şi OTIV Prime Real Estate BV. Reporterii RISE Moldova au dat publicităţii însă trei documente care relevă faptul că Andrian Candu a semnat în iulie 2011 din numele OTIV Prime Media BV un act care prevedea majorarea capitalului statutar al companiei Mediaproduction SRL. Alte două documente semnate de acelaşi Andrian Candu pe 15 iunie şi 28 septembrie 2011 împuterniceau o anumită persoană să reprezinte în instituţiile din Moldova interesele OTIV Prime Media BV şi OTIV Prime Real Estate BV.

Totodată, afirmaţia lui Andrian Candu că în 2010 nu era în politică şi nu era obligat să declare legătura sa cu cele două companii menţionate este contrazisă chiar de o informaţie ce apare pe site-ul Parlamentului. De acolo aflăm că Andrian Candu a devenit deputat în decembrie 2010.