Potrivit declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, în 2014, deputatul Constantin Botnari a avut un venit anual obţinut din salariul de parlamentar de 101 mii lei. Botnari are deschise pe numele său 11 conturi bancare, în care se află aproape jumătate de milion de lei. Totodată, el a declarat că are în construcţie o casă de 340 de metri pătraţi şi un garaj de 150 de metri pătraţi.

Curios este că în declaraţia depusă la Comisia Electorală Centrală înainte de a deveni legislator, Botnari a indicat că suprafaţa locuinţei este de 524 de metri pătraţi. Deşi nu este menţionată valoarea cadastrală a acesteia, unii experţi imobiliari o evaluează la şapte milioane de lei. Locuinţa luxoasă se află într-o zonă rezidenţială din Durleşti numită „Poiana Domnească”, iar designul ei aminteşte de Casă Albă de la Washington. Amploarea construcţiei atrage toate privirile. Poarta din fier are o înălţime de cel puţin trei metri, iar faţada este din piatră albă. Toate aceste construcţii au fost ridicate în decurs de un an. 

Potrivit declaraţiei sale de avere, în 2014 Constantin Botnari a cumpărat un teren intravilan, valoarea căruia se ridică la peste 275 de mii de lei. Alesul PD-ului în Parlament mai deţine un teren intravilan cu o valoare cadastrală de peste 238 de mii de lei, dar şi un apartament de 172 de metri pătraţi, a cărui valoare cadastrală este de aproape un milion de lei. 

Pretenţiile lui Botnari se extind şi la capitolul maşini. Legislatorul deţine un Mercedes S 350 cu o valoare de aproape jumătate de milion de lei şi un BMW X6, care costă aproape un milion de lei. Precizăm că cel deal doilea automobil şi l-a procurat în 2012, an pentru care a declarat un venit de doar 112 mii de lei. 

Deşi duce un stil de viaţă de milioane, deputatul indică în declaraţie şi datorii pe măsură. Astfel, aflăm că în 2013 Botnari a împrumutat 100 de mii de euro, pe care trebuie să-i întoarcă anul viitor. Tot atunci trebuie să restituie şi o altă datorie de 6 mii de euro, contractată în 2006. Anul trecut, deputatul a mai luat un împrumut de 50 de mii de euro, sumă pe care trebuie să o restituie până în 2019. În total, legislatorul are datorii în valoare de peste patru milioane de lei. Totodată, el are deschise două linii de credit, una în 2009 şi alta în 2012, cu o valoare totală de 300 de mii de lei. În 2014, el a indicat că mai are, pe card, din această sumă 5.841 de lei. 

Deputatul nu a fost de găsit şi nu a răspuns la telefon pentru a preciza din ce surse a reuşit să-şi construiască palatul, dar şi să facă achiziţii care depăşesc veniturile declarate.

Constantin Botnari este secretar general al Partidului Democrat, iar până să devină deputat, în 2014, a exercitat funcţia de şef de cabinet al fracţiunii parlamentare a PD. Întrucât era văzut des în preajma oligarhului Vladimir Plahotniuc, Botnari a fost poreclit de unii legislatori „purtător de borsetă”.

Numele lui Constantin Botnari a figurat anul trecut şi într-un scandal izbucnit la Nisporeni, unde mai multe familii au împrumutat unui individ pe nume Ion Moţpan sume mari de bani, pe care nu le pot recupera. Potrivit păgubiţilor, Moţpan s-ar bucura de protecţia unor persoane din conducerea Partidului Democrat. Drept dovadă, ei au prezentat o înregistrare telefonică care ar surprinde o discuţie între soţia lui Ion Moţpan, Maria, şi secretarul PD, Constantin Botnari, în timpul căreia femeia i-ar mulţumi pentru ajutor. Botnari a refuzat atunci să comenteze acuzaţiile care i se aduc.