Oamenii sunt chemaţi să iasă în stradă peste două săptămâni pentru a protesta faţă de clanurile oligarhice de la guvernare, precum şi faţă de imitarea investigaţiei furtului din sistemul bancar. Membrii grupului de iniţiativă îşi propun mai multe scopuri pentru manifestaţia de pe 7 iunie:

- Informarea cetăţenilor Republicii Moldova cu privire la modul de îndeplinire de către guvernanţi a Rezoluţiei Marii Adunări Naţionale a Demnităţii şi Adevărului din data de 3 mai 2015;

- Demascarea imitării de către guvernanţi a investigării jafului secolului prin măsuri „de ochii lumii”, în loc să identifice rapid şi punctual: a) epizoadele în care instituţiile împuternicite de securitatea economică a statului nu şi-au îndeplinit obligaţiunile; b) beneficiarii direcţi şi indirecţi ai furtului miliardelor; c) actorii care au asigurat acoperirea politică pentru înfăptuirea jafului secolului;

- Dezbaterea iniţiativei civice privind constituirea de către susţinătorii şi simpatizanţii Platformei DA în localităţile Republicii Moldova a consiliilor de alegători ca elemente structurale informale locale, autonome, asociate Platformei DA, care împărtăşesc abordările de revenire la normalitate, expuse în Manifestul Platformei DA din 24 februarie 2015. În cadrul mitingului va fi aprobată Rezoluţia cu privire la alegerile locale din 14 iunie, care va conţine recomandări privind opţiunile de alegere a grâului de neghină.

– Constituirea Comitetului de organizare şi pregătire a Marii Adunări Naţionale a Demnităţii şi Adevărului din 27 august 2015.

„Facem un apel către partidele politice să nu încerce să profite de protestele organizate de noi. Este un demers civic pe care vrem să-l continuăm astfel ca populaţia să se trezească şi să fie conştientă că doar ea poate determina această guvernare să plece sau să-şi îndeplinească obligaţiile”, a declarat Vasile Năstase, reprezentant din grupul de iniţiativă al Platformei DA.

„Mitingul nu este un moft al platformei, dar este o doleanţă vitală a cetăţenilor RM. Am decis să organizăm acest miting pentru a schimba starea de lucruri. De la mitingul din 3 mai nu s-a schimbat nimic: a urmat doar acel circ din Parlament, modul cum este investigat furtul de miliarde din sistemul bancar, furtul din bugetul de stat. Deşi unii s-au arătat deranjaţi de acest lucru, mă refer la trompetele din presă ale oligarhilor, mă simt nevoit să repet acest lucru. Vom elimina sistemul oligarhic de la putere şi vom elibera statul din captivitate”, a adăugat Valentin Dolganiuc, un alt membru al Platformei.

„Mizăm mult pe prezenţa oamenilor care sunt disperaţi. Între timp ne-am întâlnit cu multă lume din sate şi oraşe. Oamenii sunt gata să se implice, pentru  că zic ei, s-au săturat de bandiţi şi de hoţi la guvernare. Vom încerca să trezim guvernarea la acţiuni concrete, nu la circ şi vorbe goale”, a spus şi  Vasile Zgardan.

„Este grav ceea ce se întâmplă în RM. Această gravitate este confirmată nu doar de nivelul de trai. Avem miniştri şi foşti miniştri care spun în mod public că RM este un stat captiv. Asta trebuie să fie o alarmă, iar a doua zi oamenii să iasă în stradă. Ceea ce a fost pe 3 mai i-a speriat pe guvernanţi care au venit cu acest circ pe care speră că noi îl credem. Apelul meu să iasă în stradă este către tinerii care sunt cei mai dezamăgiţi, care au fost trădaţi şi umiliţi, care au luptat pentru o guvernare care s-a pretins proeuropeană, iar acum visul lor proeuropean s-a spulberat”, a menţionat Dinu Plângău, un alt membru al Platformei DA.

Amintim că la ultimul protest organizat de Platforma „Demnitate şi Adevăr” au ieşit în stradă în jur de 50.000 de oameni care şi-au manifestat nemulţumirea faţă de guvernare.

Protestatarii au scandat „Jos Criminalii”, „La puşcărie!”, „Noi suntem poporul!”, „Plahotniuc, nu uita, puşcăria-i casa ta!”, „Jos hoţii”, „Miliardul înapoi!”, „Sus Codruţa la DNA, Jos Chetraru la CNA!”. 
 
Zecile de mii se manifestanţi au atras atenţia comunităţii internaţionale, iar diaspora s-a solidarizat şi a organizat proteste similare în mai multe oraşe europene.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.