„Ieri a apărut în presă o speculaţie precum că eu aş fi proprietar al unor surse media. În situaţia în care e adevărat ceea ce menţionează ei, reiese că eu am făcut declaraţii false şi ar trebui să răspund conform legislaţiei. Iată de ce astăzi am expediat scrisori la patru instituţii şi am sesizat Procuratura Generală, Comisia Naţională de Integritate, Centrul Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate ca să investigheze dacă e adevărat sau nu, în baza tuturor faptelor şi documentelor. Mai mult, să solicite contribuţia celor de la RISE, cu toată informaţia pe care au ei. Vorbim despre credibilitatea instituţională şi credibilitatea Parlamentului RM”, a declarat Candu, cu puţin timp în urmă, în faţa presei.

Preşedintele Parlamentului a mai spus că „dacă informaţiile nu se vor adeveri”, atunci va cere dezminţiri şi scuze publice din partea RISE Moldova, dar şi a tuturor instituţiilor mass-media care au preluat investigaţia. Totodată, Candu cere echipei RISE să pună la dispoziţia PG, CNA, CNI şi SIS toate dovezile în baza cărora a fost realizată investigaţia.

„În situaţia în care lucrurile se vor adeveri, că eu sunt proprietar, deşi eu, bineînţeles, consider că asta e o speculaţie, îmi voi da demisia din funcţia de preşedinte al Parlamentului şi mă voi supune acelei răspunderi penale. În cazul în care nu se va adeveri acest lucru, voi cere celor de la RISE să vină cu dezminţiri şi scuze public făcute. La fel şi mijloacele de informare în masă care au preluat acele informaţii. Şi le solicit public celor de la RISE să participe la investigaţiile celor patru instituţii cu tot ce au ei, pentru că au invocat că au foarte mult, inclusiv mailuri, documente. În situaţia în care există o speculaţie şi o minciună ea trebuie combătută. În situaţia în care lucrul ăsta este adevăr, eu îmi asum toată răspunderea, îmi dau demisia şi mă supun cercetării penale pentru fals în declaraţii”

Totul după ce RISE Moldova a publicat ieri o investigaţie în baza a peste o mie de documente, adrese de IP, servere şi adrese de E-mail care demonstrează conexiunile deputatului şi influentului om de afaceri, Vladimir Plahotniuc, cu trustul „General Media Group”, din care fac parte Publika TV, Prime TV, Canal 3 şi Canal 2.

Potrivit RISE, General Media Group SRL, care deţine posturile de televiziune Publika TV, Prime TV, Canal 3 şi Canal 2, este fondată de OTIV Prime Media BV, o companie de tip offshore, înregistrată în Olanda. Potrivit jurnaliştilor de la RISE Moldova, speakerul Andrian Candu este proprietar la Publika TV prin procură. Mai exact, RISE a obţinut mai multe documente din care reiese că Andrian Candu figurează drept unul dintre reprezentanţii oficiali ai companiei OTIV Prime Media BV, parte a grupului OTIV Prime Holding BV. Anterior, Candu a recunoscut public că a acordat OTIV Prime Holding BV „servicii juridice pentru primele tranzacţii”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.