Documentele mai dezvăluie legăturile strânse ale mogulului cu Finpar Invest SRL, o companie cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei, care i-a avut în calitate de acţionari şi reprezentanţi pe Oxana Childescu (soţia), Vera Morozan (sora), Andrian Candu (finul) – preşedintele Parlamentului, Ghenadie Sajin – şeful Inspecţiei de Stat în Construcţii, Andrei Ursachi – fiul fostului şef al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat şi Cezara Salinski – administratoarea Prime Management SRL.

AFACEREA FINPAR

Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei Plahotniuc a fost fondată în 1993, cu denumirea de Centrul de profilaxie a infracţiunilor şi reabilitare a minorilor „MINOR” SRL, cu un capital social de 35 mii ruble. În 1998, Oxana Childescu, soţia lui Vladimir Plahotniuc, devine acţionar cu 95% din capitalul companiei. În 2003, pachetul de 95% este transmis Verei Morozan, sora lui Plahotniuc, iar din 2005, acţionari majoritari au devenit mai multe companii offshore, reprezentate prin procură de mai mulţi interpuşi controlaţi de mogul. Tot în 2005, capitalul social a fost modificat de la 35 mii de ruble la 11 milioane de lei. În 2008, Centrul de profilaxie a infracţiunilor şi reabilitare a minorilor „MINOR” îşi schimbă denumirea în Finpar Invest SRL.

Istoricul Finpar Invest

În luna mai 2010, Restaurantul „Ghiocel Dalb” SRL şi „Briat&Co” SRL (companie care intrase în posesia fostei cafenele „Guguţă” din Parcul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău), fuzionează prin absorbţie la Finpar Invest, capitalul social fiind majorat la 207 milioane de lei. Două luni mai târziu, Ghenadie Sajin, proaspătul şef de la Inspecţia de Stat în Construcţii şi membrul în Consiliul Naţional Politic al Partidului Democrat din Moldova, a fost numit administratorul Finpar-ului.

Din documentele obţinute de RISE Moldova, până la sfârşitul anului 2010 Finpar Invest a fost controlată de două companii offshore. Prima, Finpar Victoria Ltd (Cipru) – reprezentată de Olga Dnestrean, soţia administratorului de la firma de pază Argus-Teh SRL, Vladimir Dnestrean. Cea dea a doua, Power Investment LLC (SUA), a fost reprezentată de Andrei Ursachi, soţul judecătoarei Corina Ursachi şi fiul fostului şef al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. În mai multe tranzacţii, Power Investment LLC a fost reprezentată şi de Cristina Bălan, director general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, unde preşedinte este Vladimir Plahotniuc.

Cristina Balan a reprezentat în anul 2008 şi compania cipriotă Daranian Holdings Ltd. care a cumpărat Întreprinderea de Stat Complexul hotelier Codru cu suma de 50,3 milioane de lei, proprietate, care ulterior a fost transferată către Finpar Invest SRL. În 2010, Agenţia imobiliară „SOCLU”, care a evaluat valoarea mai multor obiecte aflate în posesia Finpar Invest, a realizat un Raport de evaluare a Hotelului Codru, indicând că valoarea de piaţă a imobilului ar fi de 62,8 milioane de lei, adică cu 12,5 milioane de lei mai mult decât a încasat Agenţia Proprietăţii Publice care a semnat contractul de vânzare-cumpărare.

Din luna decembrie 2010 până în 2014, asociat unic la Finpar Invest SRL a figurat OTIV Prime Real Estate BV (Olanda), companie reprezentată de Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, şi Cezara Salinski, administratoarea de la Prime Management SRL, singura companie deţinută oficial de Vladimir Plahotniuc.

Din august 2014, acţionarul unic la Finpar este Asirapal Enterprises Ltd. (Cipru), fondată de alte două companii offshore. În 2015, Finpar a înregistrat un capital social de 498 milioane de lei, de aproximativ 10 ori mai mult decât averea oficială a lui Vladimir Plahotniuc, menţionată în declaraţia de avere.

IMOBILE DEŢINUTE DE FINPAR INVEST

- Sediul trustului „General Media Group” care deţine Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3 (construcţii de 1431 m.p., 2742 m.p., 152 m.p., 54 m.p.) – pe str. Ghioceilor 1, obţinut în 2013-2014 prin contract de vânzare-cumpărare. Terenul aferent de 1,1 ha care aparţine Centrului internaţional de expoziţii „Moldexpo”, a fost transmis în locaţiune companiei Finpar Invest pentru o perioadă de 25 de ani. 
Hotel „Codru” – pe str. 31 August 1989, 127 şi str. Maria Cibotari 18, obţinut în 2010 prin contract de vânzare-cumpărare. 
- Hotel Nobil – situat pe str. Mihai Eminescu 49/1.
- Global Business Center, cu suprafaţa de 5534 m.p. – pe bd. D.Cantemir 1/1. 
- Fosta „Cafeneaua Guguţă” din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din capitală – pe str. Maria Cebotari 20, obţinută în 2010 printr-o hotărâre de judecată. În 2014, Primăria Chişinău a transmis în arendă către Finpar Invest terenul aferent de 0,22 ha pentru o perioadă de 25 de ani. Actualmente, Finpar Invest a depus o cerere în judecată prin care încearcă să privatizeze terenul luat în arendă. 
- Fostul restaurant „Ghiocel Dalb” (construcţie de 1883 m.p.) – pe str. Ghidighici 1, obţinută în 2010, în baza unui contract de fuziune prin absorbţie, inclusiv şi cele două insule de pe Lacul „La izvor”.






- Sediul companiei de pază particulară „Argus –S” SRL, cu suprafaţa de 188 m.p. şi 0,05 ha teren – pe str. Mazililor 21, din sect. Botanica, obţinută în 2007, prin contract de vânzare-cumpărare de la firma de construcţie „TIMOŞ – A.I. SRL”. 
- Construcţie de cultură şi agrement (Parcul Valea Trandafirilor) cu suprafaţa de 581 m.p. – pe str. Melestiu 9, Chişinău, obţinută în 2005, prin contract de vânzare-cumpărare încheiat cu firma de construcţie „TIMOŞ – A.I. SRL”, care a intrat în posesia imobilului în urma unei licitaţii publice, cu 12 zile înainte să-l vândă Finpar-ului. Terenul se află în proprietate publică. 
- Două apartamente (Sediul juridic al Finpar-ului) – bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 132, obţinute în 2007 – 2008, prin contract de vânzare-cumpărare de la „TIMOŞ – A.I. SRL”. 
- Trei apartamente (Blocul în care locuieşte Vladimir Plahotniuc şi rudele sale) – pe str. Bulgară 41. Ap. 19 – cumpărat în 2011. Ap. 24 – obţinut în 2012. Ap. 25 – cumpărat în 2011 de la Oxana Childescu, soţia lui Vladimir Plahotniuc. 
- Depozit – str. Industrială din Ungheni
- Terenuri în proprietate. 10,4 ha de teren pentru construcţii pe str. Tudor Vladimirescu 1/8, obţinut în 2010 prin contract de vânzare – cumpărare. 
- 0,12 ha teren în locaţiune (Staţie PECO) – pe str. Ismail 114/1, obţinut în 2008 prin hotărâre de judecată şi transmis, ulterior, în arendă către ÎCS Petrom-Moldova SA.

 Andrian CANDU, preşedintele Parlamentului: Ştiu că este o companie de imobiliare. În 2010 au existat anumite relaţii de afiliere sau de tranzacţii… Finpar era printre primele cele mai mari 10 companii din Moldova.

PDM CONECTAT LA SERVERUL FINPAR

Din informaţiile obţinute din baza de date on-line „nic.md” administrată de Î.S. MoldData şi din site-urile specializate, adresa de server (DNS) ns01.finpar.md şi ns02.finpar.md a fost folosită ca o punte de legătură între domeniile şi adresele de E-mail ale Partidului Democrat din Moldova, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova, compania de pază particulară Argus – S, clubul de noapte DRIVE, hotel Codru, hotel Nobil, salonul de masaj NobilSPA, portalurile Epresa.md, autostrada.md şi zumi.md, posturile de televiziune Canal 3 şi PRIME TV, postul de radio MUZ FM, mediaproduction.md, GSG.md, Global System, Angel – S şi salonul de frumuseţe Dessange.

Potrivit site-urilor de specializare, adresa de server ns02.finpar.md a fost localizată pe str. Mazililor din Chişinău, adresă unde se află şi sediul companiei de pază particulară Argus-S.

Pe str. Ghioceilor 1, în complexul de studiouri „Media City” – cunoscut şi sub numele de „Orăşelul Media de la Moldexpo”, îşi are sediul şi Agenţia de publicitate „ANGEL-S” SRL, care a încasat, în 2012, 4,6 milioane lei din publicitate. Potrivit unui contract de vânzare-cumpărare a părţii sociale, semnat de Andrian Candu, ANGEL-S a trecut în proprietatea OTIV Prime Media BV, după ce a transferat 300 de mii Euro pe contul companiei de tip offshore Media Resources LLC, reprezentată de Dorin Pavelescu – directorul agenţiei de publicitate „Casa Media Plus” SRL, cu sediul tot pe str. Ghioceilor 1.

Media Resources LLC a fost reprezentată în mai multe tranzacţii financiare şi de către Cristina Balan, director general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova. 

Andrian CANDU, preşedintele Parlamentului: Noi am modificat legislaţia în aşa fel, încât, toate grupurile de media din Moldova vor deveni foarte transparente în privinţa acţionarilor. Am speranţe mari că, în timpul apropiat, vom avea întreaga industrie media transparentă din punct de vedere financiar şi a surselor de investiţie, a surselor de bani, până la cine este beneficiarul final, inclusiv persoana fizică. Industria media este atât de sensibilă ca şi domeniul bancar. Din punct de vedere bancar, oamenii trebuie să ştie cui îi încredinţează banii atunci când îi depune la bancă şi domeniul media ce ţine de informarea corectă, oamenii trebuie să ştie cine stă în spatele unei structuri sau alteia.

CANDU, PROPRIETAR LA PUBLIKA PRIN PROCURĂ

General Media Group SRL care deţine posturile de televiziune Publika TV, Prime TV, Canal 3 şi Canal 2, este fondată de OTIV Prime Media BV, o companie de tip offshore înregistrată în Olanda. RISE Moldova a obţinut mai multe documente din care reiese că, atât preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, cât şi Cezara Salinski, figurează în calitate de reprezentanţi oficiali ai companiei OTIV Prime Media BV, parte a grupului OTIV Prime Holding BV.

Andrian CANDU, preşedintele Parlamentului. Despre OTIV Prime Holding BV.: Am acordat servicii juridice pentru primele tranzacţii. Atât.


Notarul public, Olga Bondarciuc, care s-a ocupat de autentificarea procurilor şi contractelor de vânzare-cumpărare, are biroul la reşedinţa lui Vladimir Plahotniuc de pe bd. D. Cantemir 1/1, în clădirea Global Business Center.

Sursa: RISE Moldova

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.