Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului român de Externe, după ce George Simion a fost reţinut Ambasada României la Chişinău a luat imediat legătura cu Ministerul de Interne şi Biroul Migraţie şi Azil de la Chişinău şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată şi Ministerului de Externe. „Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Chişinău, păstrează în atenţie cazul, pentru obţinerea tuturor informaţiilor clarificatoare”, se mai spune în declaraţie.

Precizăm că preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, care este cetăţean român, a fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a fost expulzat din Republica Moldova, cu o interdicţie de intrare în ţară pe termen de 5 ani. S-a întâmplat ieri seara, în jurul orei 18:00. George Simion a scris pe pagina sa de facebook că a fost reţinut de SIS, iar motivul ar fi marşul unionist pe care Platforma Acţiunea 2012 îl va organiza sâmbătă în capitală. Peste câteva ore, George Simion a scris pe reţelele de socializare următorul mesaj: „Gata, am ajuns şi eu la un laptop/un internet cum trebuie. Beau o cafea undeva lângă Huşi şi vă anunţ că, dacă aşa mult se tem de noi, noi de abia ne-am încălzit! PE 16 VOM FI CU TOŢII ÎN CHIŞINĂU, CHIAR ŞI EU!”.

Cazul a stârnit multe reacţii, iar liderii de opinie de la Chişinău afirmă că în spatele acestui caz stau chiar cei de la conducerea ţării.

„Sunt de acord cu cei care spun că Plahotniuc şi Filat sunt în panică. Expulzarea lui Simion este reacţia unor oameni speriaţi. Acest om locuieşte în RM de mulţi ani, nu a avut nicio problemă cu legea. Pentru mine e absolut evident că nu unionismul a fost motivul expulzării, ci frica celor mai mari hoţi că protestele stradale, indiferent de coloratura lor politică, ar putea duce la răsturnarea puterii politice”, afirmă fostul ambasador al RM la ONU şi Consiliul Europei, Anatol Tulbure.

„Cineva se întreba alaltăieri pe facebook, cum adică autorităţile folosesc mişcarea unionistă pentru provocări. Ieri am văzut cum. Dacă vrei ca la mitingul din 16 mai să vină atâta lume câtă şi-a dorit să vină, nu-l reţii pe George Simion. Dacă vrei să vină mai multă lume, atunci îl reţii absolut neîntemeiat pe George Simion. Dacă vrei ca lumea care va veni la miting să fie calmă, îl eliberezi imediat pe Simion. Dacă vrei să superi tare lumea, îl declari pe George Simion non grata în Moldova pentru cinci ani. Dacă vrei ca lumea care vrea să vină la miting să fie calmă, televiziunea Publika nu trebuie să spună nimic despre expulzarea lui Simion, aşa cum nu a spus nimic despre mitingul de la 3 mai. Dacă vrei să aţâţi spiritele, faci o zi întreagă de Breaking News la Publika cu expulzarea lui Simion. Urmărim mai departe ce au pus la cale Plahotniuc şi cu SIS”, a comentat jurnalistul Constantin Cheianu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.