„Un francez – vicepremier şi ministru al Finanţelor în Moldova! Iată soarta curioasă a lui Stephane Bride, ex-auditor la Ernst&Young, căsătorit cu o moldoveancă şi naturalizat în noua sa patrie de adopţie în 2013”. Asta scrie ziarul francez La Tribune, într-un articol publicat astăzi, care titrează: „Un francez numit vicepremier al Republicii Moldova ridică semne de întrebare”.

Publicaţia franceză vorbeşte despre suspiciunile care planează în jurul lui Bride în contextul auditului făcut la băncile moldoveneşti şi scandalurile legate de cazuri de fraudă.

„Misterios şi exotic pentru presa moldovenească, Stephane Bride trezeşte tot mai mult interes. Exotismul său este evident, elocvent, dar trecutul său misterios intrigă mass media, iar jurnaliştii pun la îndoială legăturile sale cu domeniul financiar. În fosta republică sovietică, Bride a sosit în 1999. Acesta a fost auditor la France Telecom, apoi a creat reprezentanţa Ernst&Young în Moldova. În 2010 deschide biroul local al altei companii de audit, Grand Thornton. Numeroşi bloggeri au scris despre legătura dintre compania sa cu scandaluri de fraudă şi conturi false, o activitate dubioasă, mai ales că mai multe bănci, care în urma auditului Grand Thornton afişau rezultate pozitive, s-au pomenit în situaţii de faliment în 2013, obligând statul şi BNM să intervină de urgenţă”, se mai spune în articol.

La Tribune citează şi declaraţia deputatului socialist Ion Ceban, făcută în cadrul şedinţei Parlamentului în cadrul căreia a fost votată componenţa noului Guvern: „În 2013, auditul Băncii de Economii a fost pozitiv, în timp ce aceasta se afla deja în plină criză. Este posibil ca cineva care nu putea să prevadă problemele acestei bănci să aibă dreptul moral şi legal să ocupe funcţia de ministru al Economiei?”.

Amintim că Stephane Bride a ajuns ministru al Economiei la propunerea Partidului Democrat. De menţionat că, după numirea lui Stephane Bride în funcţie, fostul premier al RM, Ion Sturza, a declarat public că un francez, prieten de al său, l-a caracterizat pe Bride drept „un om fără scrupule, cu un potenţial intelectual limitat”. „Pot să spun cu convingere că este un om arogant, fără scrupule, cu un potenţial intelectual limitat. Sper că nu va fi promovat la guvern! Săraca Moldova, pe care o iubesc atât de mult, merită ceva mai bun. Dacă victoria celor proeuropeni înseamnă Stéphane la Guvern, atunci eu sunt antieuropean”, este mesajul reprodus de Ion Sturza.