Nu cred că sunt mulţi cetăţeni moldoveni care să nu fi auzit de Mătăsaru şi isprăvile sale din ultimii 10 ani. Acest cetăţean a spart toate tiparele moldovenilor încă de prin 2008, în plin regim represiv comunist, când a costumat un măgar în poliţist şi l-a plimbat prin toată Republica Moldova.

Mătăsaru s-a mai făcut remarcat şi când a ieşit cu „Porcurorul” în faţa Procuraturii Generale, precum şi prin alte numeroase proteste împotriva regimului represiv şi a structurilor de forţă corupte.

Pentru faptele sale cu măgarul, Mătăsaru a fost torturat timp de câteva zile în izolatoarele capitalei, în aprilie 2009, poliţiştii răzbunându-se astfel pe cel care i-a comparat cu un asin.

Şi protestele împotriva procurorilor, pe care protestatarul i-a numit „porcurori”, i-au adus lui Mătăsaru mai multe probleme, câteva ore de arest, ameninţări sau amenzi.

Lupu l-a băgat la puşcărie

Totuşi niciun protest nu i-a adus lui Mătăsaru condamnarea la închisoare, până ce nu a ajuns să se atingă de ditamai cel care ocupă funcţia de preşedinte al Partidului Democrat, Marian Lupu. Nemulţumit de faptul că după patru ani de guvernare aşa-zis „proeuropeană”, pentru care şi el a pledat, nimic nu s-a schimbat în bine în justiţia din Moldova, ba chiar a degradat, Mătăsaru a hotărât să organizeze un altfel de protest.

De data această, la 29 ianuarie 2013, activistul nu i-a mai vizat direct pe procurori, ci pe aşa-zisul lider al partidului căruia, în urma partajării funcţiilor în stat, i-a revenit Procuratura Generală. El a organizat un protest în stilu-i caracteristic, în care l-a prezentat pe Marian Lupu, preşedintele partidului care controlează Procuratura Generală, drept şeful indirect al instituţiei şi individul vinovat de toată corupţia de acolo.

Şi l-a prezentat pe Lupu sub forma unui falnic falus de doi metri. Iar de aici au început toate problemele pentru cunoscutul protestatar.

Şi dacă faptul că s-a luat de poliţişti i-a adus zile tortură, iar protestele împotriva procurorilor i-au adus amenzi şi zile de arest, atunci atingerea „demnităţii” lui Lupu s-a soldat cu 2 ani de puşcărie.

Judecătoria Râşcani a calificat fapta lui Anatol Mătăsaru la „huliganism”, una care trebuie să fie pedepsită cu 2 ani de închisoare cu suspendare. Iar dacă în aceşti doi ani protestatarul face o singură mişcare deranjantă, suspendarea se va transforma în executare.

„Huliganismul” lui Lupu din Parlament, cu câţi ani de puşcărie va fi pedepsit?

Din ce am înţeles de la Mătăsaru, unul dintre motivele condamnării sale a fost că protestul s-a derulat în apropierea unei universităţi din capitală, iar copii care treceau prin zonă „s-au ruşinat” când l-au văzut pe Lupu în acea postură.

Chiar aşa, tovarăşi judecători? Chiar s-au ruşinat?

Păi pentru pentru acest gest, făcut de către Marian Lupu chiar în Parlamentul Republicii Moldova, instituţia cea mai importantă în stat, nu s-a ruşinat nimeni? Gest văzut de-o ţară întreagă, adresat unui întreg popor, inclusiv vouă, tovarăşi judecători ai lui Plahotniuc.

Dacă un amărât de protest al unui simplu om este catalogat drept un gest condamnabil la doi ani de închisoare, atunci ăsta, al unui fost preşedinte de Parlament, de ţară şi actual deputat, la ce categorie poate fi calificat?

Cum, tovarăşi procurori? La nicio categorie? De ce? Pentru că Procuratura Generală aparţine Partidului Democrat, adică lui Plahotniuc şi Lupu?

PS: Totuşi, Mătăsaru a avut marea inspiraţie şi norocul de a nu-l pune pe falus pe Plahotniuc, adevăratul şef al Procuraturii Generale şi al aşa-zisei justiţii din Moldova. Dacă o făcea, mă tem că lua vreo 10 ani de puşcărie, într-un penitenciar de maximă siguranţă.

Alex Cozer

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.