„Din păcate, obiectivul nu a fost realizat sub nicio formă. Pe lângă faptul că există foarte multe formule confuze, ambigue, nu am aflat nimic nou. Nu s-a făcut o analiză riguroasă a felului în care instituţiile statului şi-au respectat sau nu mandatul şi în ce măsură au aplicat instrumentarul pe care numai instituţiile specializate le au. În proiectul de raport nu se reflectă propunerile pe care le-am făcut atunci când am fost audiat. Comisia nu a reuşit să facă un pas semnificativ înainte în vederea realizării multiplelor obiective, începând de la propuneri, solicitări exprese guvernului şi Băncii Naţionale, să vină cu un plan de acţiuni de redresare a sistemului bancar, care e într-o situaţie foarte complicată, şi până la elementele de investigaţie şi recuperare”, susţine Leancă.

Fostul premier a menţionat că a ajuns din nou la concluzia că acest caz nu va fi elucidat fără implicare dinafară. „Fără specialişti, experţi din străinătate noi nu vom avansa repede şi, mai ales, obiectiv şi echidistant în investigarea a ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar, în identificarea celor care se fac responsabili şi în recuperarea activelor. Avem nevoie de un plan chibzuit, elaborat cu susţinerea partenerilor noştri din instituţiile financiare internaţionale, fiindcă eu nu sunt convins că avem suficientă expertiză. Astfel de furturi, de crize sistemice în bănci, s-au întâmplat şi în alte ţări. E nevoie să ţinem cont de expertiza şi experienţa acestor instituţii internaţionale, acumulate în asemenea situaţii de criză”, a adăugat Leancă.

Precizăm că raportul comisiei de anchetă privind situaţia din sectorul bancar, în special la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, a fost audiat cu uşile închise la Parlament. Deşi mai mulţi deputaţi au insistat ca şedinţa să fie publică, reieşind din importanţa subiectului, PD, PLDM şi PCRM au votat ca şedinţa să fie secretă. 

Iniţial, preşedintele comisiei de anchetă, deputatul PD Marcel Răducan, a cerut ca raportul să fie audiat într-o şedinţă închisă, invocând taina anchetei. În replică, socialistul Igor Dodon a menţionat că subiectul este prea important ca să fie discutat cu uşile închise. Intervenţia a fost curmată însă de speakerul Andrian Candu, care a cerut ca deputaţii să se exprime „strict la procedură”. Şi liberalul Mihai Ghimpu a spus că oferirea unei garanţii de stat că BNM să ofere un credit celor trei bănci cu probleme pentru a evita criza în sectorul bancar nu este secret de stat, dar speakerul i-a închis şi lui microfonul.

Candu l-a ignorat şi pe deputatul PSRM Vasile Bolea, care a invocat regulamentul Parlamentului, mai exact art. 99, cu privire la caracterul public al şedinţelor, care prevede că şedinţele pot fi închise la cererea preşedintelui Parlamentului, a fracţiunilor sau a unui grup de deputaţi. „Sau vă asumaţi dvs. şedinţa închisă, sau din numele fracţiunii, şi astfel o să vedem cine îşi doreşte acest lucru şi ale cui sunt interesele”, a punctat Vasile Bolea. Imediat a intervenit liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, care a susţinut voalat ideea unei şedinţe închise, atenţionând deputaţii că un parlamentar din Bulgaria a ajuns la puşcărie fiindcă a făcut publicitate negativă băncilor.

Într-un final, speakerul Candu a pus la vot ca şedinţa să fie închisă, fără să precizeze însă din partea cui vine propunerea. Aşa sau altfel, a fost susţinută de PD, PLDM şi PCRM.

Precizăm că, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, BNM a introdus administrare specială la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, declarând că între aceste bănci au avut loc tranzacţii dubioase care ar fi adus instituţiile financiare în prag de faliment.
 
Pentru a acoperi gaura financiară, guvernul a adoptat o decizie prin care a permis Băncii Naţionale să ofere un împrumut celor trei bănci. Deşi guvernatorul BNM a declarat că valoarea acestuia a fost de 4 miliarde de lei, deputatul PSRM Igor Dodon afirmă că împrumutul ar fi depăşit 10 miliarde de lei.

Comisia de anchetă a fost instituită acum o lună de Parlament pentru a investiga fluctuaţiile valutare din ultimele luni, dar şi situaţia financiară în care s-a pomenit Banca de Economii, cea Socială şi Unibank.