Deja fostul membru PLDM şi-a justificat decizia prin faptul că partidul din care a făcut parte a coalizat cu PCRM, la braţ cu PD, în urma unui joc de culise. 

„Desemnarea mea în funcţia de premier a avut doar rolul de a crea aparenţe pentru partenerii noştri europeni. Am fost victima unei lovituri pe la spate. Cetăţenii au dreptul să ştie ce s-a întâmplat cu votul lor, de aceea e timpul să spunem lucrurilor pe nume. Săptămâna trecută am asistat la oficializarea unui parteneriat politic între PD, PLDM şi PCRM. Este vorba despre un joc de culise, iar cele trei partide ar putea avea un plan netransparent privind viitorul RM. Rămân convins că au existat soluţii pentru crearea unei coaliţii proeuropene largi, lucru constatat după întâlnirea de la Aeroport cu partenerii noştri europeni. După plecarea europenilor însă am urmărit cu toţii demararea în forţă a unei coalizări cu PCRM. Spun cu fermă convingere că PLDM şi PD au făcut o înţelegere premeditată cu Partidul Comuniştilor. PD şi PLDM neagă cu ipocrizie coaliţia cu PCRM, dar o confirmă prin fapte”, afirmă Iurie Leancă.

Fostul premier a mai spus că pe parcursul negocierilor după alegerile parlamentare a avut impresia că acestea sunt mimate, dar a sperat că este doar o impresie. „Nu a fost aşa. Miza finală a fost alianţa cu PCRM – un partener comod pentru cei care nu vor să lupte cu corupţia, care vor să îngroape adevărul despre jaful de la Banca de Economii, să controleze instituţiile statului. Nu asta a promis în campanie electorală Vlad Filat, Valeriu Streleţ, Maia Sandu, Liliana Palihovici, eu. Ne-am angajat categoric că nu vom face niciodată alianţă cu PCRM şi am promis că nu vom permite ca Partidul Comuniştilor să revină sub nicio formă la guvernare. Oamenii nu au votat PLDM ca să se arunce în braţele lui Voronin”, a menţionat politicianul.

Cât despre liderul PLDM, anume el a fost cel care l-ar fi îndemnat pe Leancă să rămână în PLDM în ajunul alegerilor parlamentare, când tot mai multe persoane îl sfătuiau pe Iurie Leancă să plece din partid. „Am avut cu Vlad Filat o relaţie de colegialitate şi de prietenie chiar, în perioada în care eram ministru de Externe. Relaţia noastră a început să se deterioreze după ce am preluat funcţia de premier, iar motivele ar putea fi mai multe, inclusiv o diferenţă de viziune legată de modul în care trebuie să activeze instituţiile statului. La începutul campaniei electorale au fost mulţi cei care mi-au spus să mă retrag din PLDM, pentru că se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat zilele acestea. Deşi aveau argumente foarte solide, am preferat totuşi să rămân alături de PLDM. Cel care a încercat să mă convingă să rămân a fost chiar Vlad Filat, care mi-a cerut să nu plec urechea la bârfe. Nu aveam atunci nicio dovadă că partidul va fi pus în braţele lui Voronin. Nu aveam cum să demonstrez acest lucru şi chiar speram că nu se va întâmpla”, a povestit fostul prim-vicepreşedinte al PLDM.

Iurie Leancă a vorbit şi despre Banca de Economii şi Aeroport. „Ştiu că se aşteaptă multe răspunsuri şi dezvăluiri de la mine, scopul meu însă nu este să spăl rufele în public. În acelaşi timp, înţeleg nevoia societăţii de a fi clarificate anumite lucruri, inclusiv situaţia de la BEM şi de la Aeroport. Ştiu că sunt obligat să fac anumite clarificări pentru a putea merge înainte şi vă asigur că le voi face la momentul potrivit. Aştept cu nerăbdare finalizarea anchetelor pe care le-am solicitat chiar eu, pentru ca societatea să vadă cine a fost beneficiarul furtului de la BEM şi să facă presiune pentru recuperarea prejudiciului şi tragerea la răspundere a vinovaţilor. Fără a clarifica acest subiect extrem de grav şi de sensibil, Moldova nu are nicio şansă de a merge înainte şi de a fi credibilă în relaţia cu partenerii externi”, afirmă fostul premier.

În concluzie, Iurie Leancă a anunţat că lansează un nou proiect politic. „Ştiu că aş putea să îmi exercit liniştit mandatul de deputat şi să-mi văd de viaţa. Însă încrederea şi susţinerea pe care mi le acordaţi mă obligă la mult mai mult. Mi-am luat aceste câteva zile de gândire pentru a reflecta asupra celor două posibilităţi pe care le aveam: să rămân în PLDM şi să lupt din interior pentru reformarea lui ori să părăsesc partidul şi să iniţiez un nou proiect politic, care să aibă la bază toate angajamentele pe care le-am făcut împreună cu PLDM în campania electorală. Să iniţiez reformarea PLDM pe interior - nu am susţinere, să formez un nou partid - nu am bani. Să rămân pasiv şi indiferent – nu vreau şi nici nu ar fi corect faţă de cei care au încredere în mine, care îşi leagă speranţele de un posibil nou proiect politic. Am prezentat această dilemă celor cu care m-am consultat zilele acestea, iar soluţia a venit de la dvs., de la cetăţeni. Este vorba despre un proiect pe care îl lansez azi împreună cu dvs. şi sper că va fi susţinut de un număr cât mai mare de cetăţeni din ţară şi de peste hotare”, a anunţat Leancă.

La capitolul finanţare, fostul premier a precizat: „Câţi bani vom reuşi să strângem, atâţia vom cheltui”. „Personal nu am bani să susţin un partid, dar nici nu cred că un partid trebuie să cheltuiască milioane de euro pentru pomeni electorale şi achiziţionarea de grupuri media pentru propagandă. Odată cu formarea partidului, vom lansa şi o campanie de atragere a finanţării necesare, pentru a activa în mod decent şi transparent, pentru a face o politică de calitate şi pentru cetăţeni. Sper într-un sprijin cât mai larg din partea celor care îşi doresc să existe un altfel de proiect politic, un partid care să nu fie dependent de grupări de interese şi finanţări neclare”, a punctat Iurie Leancă.

Fostul premier a mai adăugat că la baza partidului său politic se vor afla angajamentele pe care PLDM le-a abandonat şi a îndemnat membrii şi simpatizanţii PLDM să sprijine noul său proiect politic.

De menţionat că mai multe voci au prevestit plecarea lui Leancă din rândurile partidului condus de Vlad Filat, după ce a fost desemnat pentru funcţia de premier, dar nu a primit vot de încredere în Parlament. La o săptămâna după aceea, Iurie Leancă a declarat, în cadrul „Cabinetului din Umbră”, la Jurnal TV, că a fost „tras în ţeapă”.

Tot atunci, fostul premier a spus că va anunţa în curând decizia privind viitorul său politic şi asta după ce se va consulta cu societatea civilă şi cu colegii săi. „Chiar credeam că am şanse să fiu prim-ministru. Pentru mine cel mai important este să fiu util. Altfel, mai bine mă retrag şi mă ocup de altceva”, spunea Leancă acum o săptămână.

Îndeosebi de supărat a fost Iurie Leancă după ce Guvernul Gaburici a primit votul Parlamentului. Or, potrivit lui Leancă, faptul că PD, PLDM şi PCRM au votat un guvern minoritar înseamnă un pas înapoi în parcursul european al Republicii Moldova.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.